Cine critică tandemul Merkel - Sarkozy?

279
Președintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, a pledat, în cadrul unui discurs ținut în localitatea belgiană Louvain, pentru ca statele să nu fie singura instanță de decizie în cadrul zonei euro, o critică voalată la adresa tandemului Merkel - Sarkozy, notează AFP.

"Nu putem avea o monedă comună, o politică monetară comună, lăsând restul în seama statelor în cauză. Cu toate aces-tea, este ceea ce am experimentat. Avem nevoie de coerență în politici și instituții la nivel euro-pean", a declarat Van Rompuy, în discursul postat online pe contul său Twitter cu evidențierea punctelor pe care le-a considerat cele mai importante.

Președintele UE pare, astfel, să ia o atitudine opusă celei care i se reproșează de obicei, ca fiind dirijat de cuplul franco-german. O caricatură publicată, joi, în cotidianul belgian "Le Soir" îl înfățișează de altfel în poziția unui caniș ținut în lesă de Nicolas Sarkozy și Angela Merkel.

Herman Van Rompuy a lansat și un apel la solidaritatea între statele membre al zonei euro: "Solidaritatea este o datorie, nu doar un drept". În cadrul zonei euro, este "acum o chestiune de necesitate și de supraviețuire", a subliniat el. Criza cere o integrare economică mai mare, iar "noi trebuie să recunoaștem că asta înseamnă pierderea suveranității pentru toată lumea, nu doar pentru țările în dificultate", a mai susținut președintele UE. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 19 Noiembrie 2011
Stire din Actual : Barack Obama, în pericol? Alfă de ce
Pagina a fost generata in 2.5493 secunde