Cinci ţări cer UE reglementări comune pentru a face faţă creşterii preţului la energie

135
Cinci ţări cer UE reglementări comune pentru a face faţă creşterii preţului la energie - fond-1633525160.jpg

Articole de la același autor

Franţa, Grecia, Republica Cehă, Spania şi România au solicitat Uniunii Europene un set comun de reglementări pentru a ţine sub control creşterea preţurilor la energia electrică, în contextul exploziei preţurilor, informează AFP. Miniştrii economiei şi finanţelor din zona euro s-au întâlnit recent la Luxemburg pentru a discuta în special despre această explozie a preţurilor.

Preţurile gazelor naturale au crescut semnificativ anul acesta, în contextul în care ţările depun eforturi pentru relansarea economică post-pandemie şi întrucât cererea este mult mai mare decât oferta. Liderii ţărilor Uniunii Europene vor discuta în următoarele zile dacă este necesară o abordare coordonată comună. Pe 22 septembrie, Comisia Europeană anunţa că este pregătită să adopte măsuri temporare pentru ca statele membre să poată face faţă creşterii puternice a preţurilor. Comisia urmează să publice în zilele următoare un ghid propunând acţiuni care trebuie luate în faţa acestei situaţii. Acest subiect va fi abordat şi în cadrul unui summit al şefilor de stat sau de guvern din UE la 21 şi 22 octombrie. „Piaţa gazului trebuie să fie analizată pentru a înţelege de ce contractele actuale s-au dovedit insuficiente. Ar trebui să stabilim reguli comune privind stocarea gazului pentru a nivela şi atenua creşterea preţurilor”, au subliniat miniştrii reuniţi la Luxemburg. Totodată, ei au spus că trebuie reformată piaţa angro a energiei electrice. „Trebuie îmbunătăţită pentru a face o legătură mai bună între preţul plătit de consumatori şi costul mediu de producţie a energiei electrice în fiecare mix naţional”, potrivit documentului. „Ţările UE ar trebui, de asemenea, să se concentreze pe diversificarea aprovizionării lor cu energie şi pe reducerea dependenţei europene de ţările exportatoare de gaz cât mai curând posibil", au subliniat cei cinci miniştri, scrie AFP.

Grecia propune noi licitaţii pentru emisiile de dioxid de carbon

Într-o scrisoare trimisă preşedintelui Eurogrupului, Paschal Donohoe, ministrul Energiei şi cel al Finanţelor din Grecia solicită să fie analizată de către Comisia Europeană posibilitatea instituirii unui fond la nivelul Uniunii Europene pentru atenuarea impactului majorării tarifelor la energie. Mecanismul ar urma să atragă fonduri din plăţile efectuate pentru cotele emisiilor de dioxid de carbon, iar fiecare stat ar urma să obţină subvenţii în funcţie de consumul de gaz şi electricitate şi de valoarea Produsului Intern Brut (PIB) raportat la numărul de locuitori, conform propunerii formulate de ministrul grec al Energiei, Kostas Skrekas, şi de cel al Finanţelor, Christos Staikouras. Propunerea Greciei prevede şi noi licitaţii pentru emisii de dioxid de carbon, din care ar urma să fie obţinute fonduri suplimentare destinate subvenţiilor. „Creşterea fără precedent a tarifelor la gaz şi, prin extensie, a tarifelor la electricitate constituie o provocare majoră pentru toate statele membre UE, o provocare care nu poate fi abordată doar la nivel naţional”, argumentează ministrul grec al Energiei şi cel al Finanţelor, în scrisoarea trimisă Uniunii Europene.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4137 secunde