China investește masiv în armată: avioane invizibile, submarine și rachete

395
China investește masiv în armată: avioane invizibile, submarine și rachete - chinaarmata-1333742326.jpg
China a anunțat luna trecută o creștere puternică a bugetului său militar, care ar trebui să fie suplimentat cu 11,2 la sută în 2012, la 670,27 miliarde yuani (80,6 miliarde de euro). Deși mulți experți consideră că cheltuielile reale sunt mult mai mari, ele rămân cu mult sub bugetul militar american (613 miliarde de dolari pentru 2013).
Statele Unite subestimează creșterea militară a Chinei precum și resentimentele conducătorilor chinezi față de puterea americană, potrivit unui raport oficial publicat joi la Washington, relatează AFP.
Raportul, elaborat pentru Comisia SUA-China privind economia și securitatea, ce aparține Congresului, evidențiază mai multe "cazuri clare de subestimare" a armamentului Chinei, Beijingul dezvoltând submarine, avioane invizibile pe radar și rachete balistice, mai repede decât au anticipat experții americani.
Potrivit raportului, aceștia din urmă au anticipat la sfârșitul anilor ’90 că China nu va prinde din urmă SUA în domeniul militar și nu va acorda prioritate dezvoltării industriei de apărare comparativ cu alte sectoare ale economie.
"Zece ani mai târziu, este evident că multe dintre predicțiile făcute la sfârșitul secolului s-au dovedit a fi radical false", scriu autorii raportului. Experții americani ar putea sesiza mai bine realitatea privind dezvoltarea militară a Beijingului dacă ar fi mai mulți cei care ar putea citi în chineză și ar putea consulta articole de specialitate, notează studiul.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5107 secunde