China face presiuni asupra UE pentru o alianță împotriva SUA

237
China face presiuni asupra UE pentru o alianță împotriva SUA - china-1530711918.jpg

Articole recomandate

China face presiuni asupra Uniunii Europene pentru o declarație comună în termeni duri împotriva politicilor comerciale

ale președintelui american Donald Trump, au declarat agenției Reuters mai mulți oficiali europeni. Insistențele Beijingului

se lovesc însă de rezistență la Bruxelles, informează Agerpres.

La Beijing, urmează să aibă loc, pe 16-17 iulie, summitul China-Europa. Acolo, precum și la Bruxelles și la Berlin, oficiali chinezi de rang înalt - inclusiv vicepremierul Liu He și consilierul de stat Wang Yi - propun blocului european o alianță și oferă ca gest de bunăvoință o deschidere mai mare a pieței chineze. Una din ideile promovate este o acțiune comună împotriva Statelor Unite, la Organizația Mondială a Comerțului (OMC).

Cinci funcționari și diplomați europeni susțin însă, potrivit agenției Reuters, că UE a respins ideea coalizării cu China împotriva Americii. Se așteaptă ca la summit - la care vor participa președintele Chinei, Xi Jinping, premierul Li Keqiang și oficiali europeni - să se adopte doar un comunicat despre angajamentul părților față de sistemul comercial multilateral și să se facă promisiuni privind crearea unui grup de lucru pentru modernizarea OMC.

Într-un cadru privat, Liu He a afirmat, potrivit Reuters, că țara sa este gata să stabilească pentru prima dată ce sectoare poate deschide pentru investițiile europene. Presa chineză a promovat mesajul că Uniunea Europeană este de partea Chinei. Într-un comentariu, agenția oficială de presă Xinhua a argumentat că Europa și China trebuie să reziste împreună protecționismului comercial și sunt parteneri naturali.

Precedentele reuniuni la vârf China-UE, în 2016 și 2017, s-au încheiat fără declarații comune, din cauza dezacordurilor privind comerțul și Marea Chinei de Sud. Acum, un diplomat european a rezumat situația: "China vrea ca Uniunea Europeană să fie alături de Beijing împotriva Washingtonului, să se alăture uneia din părți. Nu vom face asta și le-am spus-o". Un alt diplomat a susținut că UE consideră justificate aproape toate nemulțumirile americanilor față de China, însă nu și modul în care au abordat problema Statele Unite. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1766 secunde