China: Adunarea Națională Populară a abolit limitarea numărului de mandate prezidențiale

158
China: Adunarea Națională Populară  a abolit limitarea numărului de mandate prezidențiale - chinaadunareanationalapopulara-1520857663.jpg

Articole recomandate

Adunarea Națională Populară din China (ANP, forul legislativ chinez) a adoptat, zilele trecute, un amendament constituțional prin care este abolită limitarea numărului de mandate prezidențiale, ceea ce îi oferă actualului șef al statului chinez, Xi Jinping, posibilitatea de a rămâne la conducerea țării și după anul 2023, transmit agențiile internaționale de presă.

Cu 2.958 voturi pentru, două voturi contra și trei abțineri, membrii ANP s-au pronunțat pentru schimbarea legii fundamentale. Până acum, Constituția chineză prevedea o limită de două mandate prezidențiale de câte cinci ani. Acesta este primul amendament constituțional adoptat în China în ultimii 14 ani.

De la sosirea sa în fruntea Partidului Comunist Chinez, în 2012, și apoi la conducerea statului, la începutul lui 2013, Xi Jinping (64 de ani) și-a sporit treptat autoritatea, punând un mare accent pe propagandă și pe prezența sa în media de stat, notează AFP.

O lege chineză reprimă sever disidența pe Internet, apărători ai drepturilor omului au primit pedepse grele, iar militantul prodemocrație Liu Xiaobo, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2010, a murit în detenție în pofida apelurilor la clemență venite din străinătate.

Ambiția președintelui chinez de a rămâne în fruntea statului și după încheierea mandatului său actual, în 2023, este poate evenimentul cel mai puțin așteptat în ultimele trei decenii în interiorul unui regim politic care de obicei evită surprizele, adaugă agenția de presă franceză.

Prima Constituție chineză a fost adoptată în 1954, iar Constituția actuală a fost adoptată în 1982 și modificată în 1988, 1993, 1999 și 2004.

În perioada 1988 - 1999, amendamentele constituționale au inclus reforma drepturilor de folosire a terenului, un statut juridic pentru economia privată, înlocuirea expresiei "economie planificată" cu "economie socialistă de piață" și teoria promovată de fostul lider chinez Deng Xiaoping.

Un amendament constituțional poate fi propus de Comitetul permanent al ANP sau de cel puțin o cincime dintre toți membrii ANP și pentru a fi adoptat este nevoie de o majoritate de cel puțin două treimi dintre deputații chinezi. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5239 secunde