China a intrat cu nave de război în apele Japoniei

348
China a intrat cu nave de război în apele Japoniei - nave-1369292738.jpg
În luna aprilie, premierul nipon, Shinzo Abe, a avertizat că Japonia va respinge 'prin forță' orice tentativă a Chinei de a debarca în insulele Senkaku.

Trei nave guvernamentale chineze au pătruns joi în apele teritoriale ale insulelor disputate cu Japonia în Marea Chinei de Est, a anunțat paza de coastă niponă, citată de AFP.

Aceste nave de supraveghere maritimă au intrat la ora locală 09.30 (00.30 GMT) în zona de 12 mile marine (peste 22 km) care înconjoară arhipelagul Senkaku, revendicat cu fermitate de Beijing sub denumirea de Diaoyu.

Ultima incursiune de acest tip a avut loc pe 5 mai. La sfârșitul lunii aprilie, nave guvernamentale chineze au efectuat mai multe manevre în jurul arhipelagului, obligând Japonia să îi înmâneze o notă de protest ambasadorului Chinei la Tokyo.

China trimite cu regularitate nave și, la fel de punctual, avioane în jurul acestui arhipelag nelocuit, mai ales după ce statul nipon a naționalizat în septembrie 2012 trei dintre cele cinci insule, cumpărându-le de la proprietarul lor japonez.

Ulterior, disputa teritorială s-a agravat, în special după o săptămână de manifestații antijaponeze, unele cu caracter violent, în numeroase orașe din China.

În fața acestei escaladări a tensiunilor, Tokyo a anunțat constituirea unei forțe speciale de 600 de oameni și 12 nave pentru a supraveghea și proteja insulele Senkaku pe care le administrează.

Acest arhipelag este situat la 200 km nord-est de coastele Taiwanului, care de asemenea le revendică, și la 400 km vest de insula Okinawa (în sudul Japoniei). În afară de poziția sa strategică, Senkaku ar ascunde resurse energetice în platoul său marin.

În luna aprilie, premierul nipon, Shinzo Abe, a avertizat că Japonia va respinge 'prin forță' orice tentativă a Chinei de a debarca în insulele Senkaku.

La 8 mai, Cotidianul Poporului, organ al Partidului Comunist Chinez, a publicat un lung articol semnat de cadre din mediul universitar care au cerut 'reconsiderarea' suveranității japoneze asupra insulei Okinawa, unde se află baze americane și care, în mod normal, este ferită de actuala dispută teritorială dintre cei doi vecini.

La Tokyo, secretarul general al guvernului, Yoshihide Suga, a apreciat că articolul din Cotidianul Poporului este 'irelevant', încheie AFP.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7418 secunde