Chile, o țară paralizată, după trei zile de revolte sângeroase soldate cu 11 morți

161
Chile, o țară paralizată, după trei zile de revolte sângeroase soldate cu 11 morți - chile-1571682141.jpg

Articole recomandate

Chilienii încearcă să-și reia viața normală luni, după trei zile de revolte și jafuri soldate cu 11 morți, cu lungi cozi de așteptare la benzinării și magazine și într-un climat în continuare foarte tensionat, scrie AFP.


După trei zile de revolte și jafuri, țara se teme de noi violențe în cea mai gravă criză socială pe care o traversează Chile de decenii. Președintele Sebastian Piñera a apreciat că țara se află "în război" .




Studenții au făcut apel la noi proteste pentru luni, după ce cei circa 7,6 milioane de locuitori ai capitalei au trăit a doua noapte de impunere a stării de asediu.


"Am avut trei morți sâmbătă și opt ieri, duminică", a declarat guvernatorul de Santiago, Karla Rubilar, revizuind în creștere precedentul bilanț de șapte morți. Cel puțin trei persoane au fost grav rănite.


Starea de urgență în vigoare în capitală de vineri seara vizează de acum alte nouă regiuni din cele 16 ale țării. Aproape 10.000 de polițiști și soldați sunt mobilizați. Este pentru prima oară când militarii patrulează pe străzi de la sfârșitul dictaturii generalului Augusto Pinochet (1973-1990).


Potrivit autorităților, 1.462 de persoane au fost arestate, dintre care 644 în capitală.


"Pace și calm"


"Orașul este pașnic și calm", a declarat luni dimineața generalul Javier Iturriaga, însărcinat de vineri cu securitatea publică de către președintele Pinera, după declarațiile agresive făcute duminică seara de șeful statului.


"Suntem în război împotriva unui inamic puternic, implacabil, care nu respectă nicio persoană și care este gata să folosească violența și delincvența fără nicio limită", afirmase Piñera care, cu câteva zile înaintea crizei, își denumea țara o "oază" de stabilitate în America Latină.


Manifestațiile au început vineri pentru a protesta față de o majorare - de la 800 la 830 pesos (circa 1,04 euro) a prețului biletelor de metrou, o măsură suspendată sâmbătă de Piñera.


Revoltele au continuat însă, susținute de condițiile socio-economice și inegalitățile în această țară apreciată pentru stabilitatea economică și politică, dar unde accesul la sănătate și educație ține aproape exclusiv de sectorul privat.


"Guvernul nu a făcut nimic, nu e doar prețul la biletele de metrou care a declanșat această situație și care a condus la vandalism. Guvernul trebuie să ia măsuri energice pentru a îmbunătăți salariile, sănătatea și pensiile", a declarat Carlos Lucero, 30 de ani, vânzător de sandvișuri în centrul capitalei.


Autobuzele și stațiile de metrou au fost țintele preferate în manifestațiile violente, pe lângă zeci de supermarketuri și mașini jefuite sau incendiate.


Metroul, cu care călătoresc circa trei milioane de oameni zilnic, este închis de vineri, după devastarea a 78 de stații și pagube evaluate la peste 300 de milioane de dolari. Doar o linie din cele șapte era deschisă luni.


Veste galbene


Cozi erau vizibile la stațiile de autobuz, care nu funcționau decât parțial. Numeroși angajați au renunțat să mai meargă la serviciu iar cursurile erau suspendate în cvasitotalitatea școlilor și universităților.


La aeroportul din capitală, mii de oameni erau blocați după anularea zborurilor, în absența transporturilor publice.


În mai multe cartiere din Santiago, localnicii s-au organizat pentru a evita noi jafuri. Cu autorizația forțelor de ordine, au ridicat garduri în fața magazinelor și efectuau patrulări, înarmați cu bastoane și îmbrăcați cu veste galbene, asemănătoare cu cele folosite de recenta mișcare socială din Franța.


"Ideea este să ne organizăm și să ne recunoaștem între vecini, de aici vestele galbene. Unii au vrut să ne jefuiască și ne-am organizat pentru a ne apăra", a explicat Priscila, o locuitoare din cartierul Macul (est).


Mai mulți fotbaliști chilieni au cerut politicienilor să "asculte poporul". "Politicieni, vă rog, ascultați poporul!!! Vrem soluții ACUM!!!", a scris pe Twitter starul Arturo Vidal, de la FC Barcelona.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.7255 secunde