Centrala Fukushima este afectată în continuare de scurgeri radioactive

197
Centrala Fukushima este afectată în continuare de scurgeri radioactive - centralafukushima-1351263968.jpg
Nivelul ridicat de radioactivitate întâlnit la peștii pescuiți în largul coastelor pe care se află centrala avariată de la Fukushima ar putea să indice că aceasta este afectată în continuare de scurgeri, după 19 luni de la catastrofa nucleară.


Ken Buesseler, un chimist de la Institutul Oceanografic Woods Hole, a analizat măsurători ale nivelului de cesiu efectuate de către autoritățile japoneze asupra unor pești, crustacee și alge prelevate în apropierea centralei, informează Mediafax.

Rezultatele, potrivit lui Buesseler, ar tinde să dovedească faptul că nivelurile constatate sunt provocate fie de către o mică scurgere care există în continuare la centrală, fie de contaminarea fondului marin.

Potrivit normelor stabilite de către autoritățile japoneze, aproximativ 40% dintre peștii pescuiți în zona centralei Fukushima nu sunt buni pentru consum.

De asemenea, cercetătorul precizează că în largul coastelor de nord-est ale Japoniei, dincolo de zona din imediata apropiere a centralei, vasta majoritate a peștilor pescuiți prezintă niveluri inferioare limitelor autorizate în vederea consumului, în pofida faptului că autoritățile japoneze le-au redus în aprilie 2012.

Buesseler subliniază că nivelurile de contaminare relevate la aproape toate speciile de pește și crustacee nu se diminuează. Dar aceste niveluri variază în funcție de specie, situație care complică reglementarea prin intermediul instituțiilor publice.

În opinia lu Ken Buesseler, care a condus în 2011 o misiune internațională de cercetare la bordul unei nave privind studierea dispersiei radionucleilor provenind de la Fukushima, "va fi necesar să se facă mai mult decât să se cerceteze peștii, pentru a se prezice felul în care vor evolua aceste niveluri diferite de contaminare".


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3955 secunde