Cele două Corei redeschid o linie directă de comunicare militară

113
Cele două Corei redeschid o linie directă de comunicare militară - celedoua-1515503219.jpg

Articole recomandate

Seulul și Phenianul au decis, ieri, în cadrul primelor lor discuții după o pauză de doi ani, să-și restabilească legătura telefonică directă militară, a anunțat un responsabil sud-coreean, la câteva zile după reluarea unei linii telefonice civile, relatează agenția AFP, consultată de Agerpres.

Potrivit agenției de presă Yonhap, Coreea de Nord a redeschis o linie telefonică militară deconectată cu Sudul, ieri, ca urmare a discuțiilor purtate de către cele două Corei la nivel înalt despre participarea Phenianului la Jocurile Olimpice de Iarnă de la PyeongChang și căile de îmbunătățire a relațiilor dintre cele două părți.

Coreea de Nord a notificat Seulul privind redeschiderea liniei telefonice de pe coasta de vest în cursul zilei, a indicat ministrul adjunct sud-coreean pentru Unificare, Chun Hae-Sung.

"Am decis să repunem în funcțiune această linie telefonică militară începând de mâine (n.r. - astăzi), ora locală 08:00", a precizat el.

Coreea de Nord a tăiat un canal de comunicare frontalier și o linie telefonică militară în februarie 2016, în semn de protest față de închiderea de către Seul a unui complex industrial comun.

Linia de asistență militară era utilizată pentru a informa Nordul privind intrarea și ieșirea sud-coreenilor la complexul industrial Kaesong, situat chiar la nord de granița intercoreeană.

Această măsură sugerează că Phenianul ar putea să-și trimită o delegație la Jocurile Olimpice de Iarnă din Coreea de Sud pe cale terestră, iar în cazul în care această opțiune va fi favorizată, vor fi necesare noi consultări între autoritățile militare din cele două țări.

Coreea de Nord a restabilit, săptămâna trecută, un canal de comunicare diplomatic în orașul Panmunjom, unde a fost semnat armistițiul care a pus capăt războiului coreean (1950-1953), după declarația de Anul Nou a liderului nord-coreean Kim Jong-un, într-un gest de deschidere față de Seul. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5829 secunde