Cehia se confruntă cu cea mai gravă secetă din ultimii 500 de ani

Miercuri, 29 Aprilie 2020
141
Cehia se confruntă cu cea mai gravă secetă din ultimii 500 de ani iar sursele de apă din unele localități ar putea să se epuizeze, a declarat miercuri ministrul ceh al Mediului, Richard Brabec, informează agerpres.ro.


Conform unei hărți prezentate de Richard Brabec, doar 0,1% din teritoriul Cehiei avea un nivel normal de apă în sol la mijlocul lunii aprilie în timp ce 75,4% din teritoriul Cehiei era într-o situație de seceta extremă.


Condițiile secetoase persistă în Cehia încă din 2015, pe măsură ce temperaturile cresc iar ploile scad.


"Ne confruntăm cu o perioadă de secetă fără precedent, atât cu privire la durată cât și ca impact", a declarat Richard Brabec după ce oamenii de știință au prezentat o serie de date care arată că Cehia se confruntă cu cea mai gravă secetă din ultimii 500 de ani. "Râurile mai mici vor seca, ar putea fi zeci, poate sute de comunități, care vor fi aprovizionate cu cisternele pentru că sursele lor de apă ar putea seca", a mai spus oficialul ceh.


Problema a fost agravată de faptul că majoritatea râurilor din Cehia se scurg în afara țării precum și de moștenirea agriculturii intensive. În perioada colectivizării forțate, parcele individuale de teren au fost unite în unele din cele mai mari zone de culturi unice din Europa, în timp ce cărările și alte delimitări au fost eliminate. Experții susțin că aceasta a redus în mod semnificativ capacitatea solului de a reține apa, astfel că în prezent Cehia are probleme în a menține un nivel sustenabil al apelor.


Seceta și temperaturile ridicate au contribuit de asemenea la răspândirea gândacului de scoarță, care a provocat anul trecut pagube estimate la 1,70 miliarde de dolari.


Richard Brabec a informat că Ministerul Mediului negociază o majorare a investițiilor cu 3,5 miliarde de coroane (139,90 milioane de dolari) în acest an, pentru măsuri de combatere a secetei, ceea ce ar putea fi benefic pentru culturi precum cerealele sau rapița. Ministrul Mediului nu a oferit detalii cu privire la modul în care intenționează să cheltuie fondurile suplimentare.Articole din aceeaşi secţiune

Pagina a fost generata in 0.2243 secunde