€ 4.734
£ 5.2448
$ 4.2129

Mai multe ştiri online:

Cehia: Guvernul minoritar își anunță demisia după pierderea votului de încredere

Ştire online publicată Joi, 18 Ianuarie 2018. Autor: Cuget Liber Online.
Guvernul ceh condus de premierul Andrej Babis și-a anunțat, ieri, demisia, la o zi după ce nu a reușit să obțină votul de încredere din partea camerei inferioare a legislativului de la Praga, transmite Reuters.

Guvernul Babis va rămâne în funcție ca executiv interimar până la formarea unui nou cabinet, însă negocierile ar putea dura săptămâni sau chiar luni în condițiile în care partidele parlamentare refuză să colaboreze cu miliardarul ceh, acuzat de fraudă din fonduri ale Uniunii Europene.

Babis, a cărui mișcare populistă ANO a câștigat detașat alegerile parlamentare din luna octombrie, neagă acuzațiile, susținând că sunt motivate politic. Premierul a anunțat miercuri că îi va solicita o întrevedere președintelui Milos Zeman pentru a-i înainta personal demisia. Milos Zeman a declarat deja că îi va încredința lui Andrej Babis un al doilea mandat de formare a unui guvern.

Conform purtătorului de cuvânt al președinției cehe, Zeman va accepta, până la sfârșitul acestei săptămâni, demisia cabinetului minoritar Babis.

Parlamentul de la Praga urmează să decidă, vineri, dacă îi ridică sau nu imunitatea lui Babis. Acesta a fost anchetat și acuzat de fraudă înaintea alegerilor legislative din toamna anului trecut, dar a fost protejat de imunitate după ce a fost reales deputat.

Celelalte partide parlamentare au respins, până acum, orice formă de cooperare cu ANO. Victoria detașată a acestei formațiuni în alegeri îi face însă aproape sigură prezența în orice guvern viabil, cu sau fără Babis la conducere.

Distribuie :

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.7138 secunde