CEDO nu are jurisdicție în ce privește referendumul din Turcia

158
CEDO nu are jurisdicție în ce privește referendumul din Turcia - cedo-1492692296.jpg

Articole recomandate

Curtea Europeană a Drepturilor Omului nu are jurisdicție pentru a decide în legătură cu referendumul de duminică, prin care președintele turc Recep Tayyip Erdogan și-a sporit prerogativele, a afirmat, ieri, ministrul turc al justiției, Bekir Bozdag, informează Reuters.

Principala formațiune turcă de opoziție, Partidul Republican al Poporului (CHP), se numără printre cei care au cerut anularea referendumului, această formațiune menționând că ia în calcul și sesizarea Curții Constituționale și apoi a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO).

Suspiciunile de fraudă ale opoziției sunt generate de o decizie anunțată în timpul scrutinului de Înaltul Consiliu Electoral (YSK) de a considera valide buletinele de vot nemarcate cu ștampila oficială a autorităților electorale, în timp ce observatorii Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) și ai Consiliul Europei au atras atenția că acesta a avut loc în condiții inechitabile.

"Dacă opoziția face apel la Curtea Constituțională, aceasta nu are altă opțiune decât de a-l respinge", a declarat ministrul turc al justiției, Bekir Bozdag, pe canalul de televiziune de știri A Haber. "Opoziția poate apela și la CEDO, dar nu poate obține nici acolo vreun rezultat, pentru că acordurile semnate de Turcia nu dau partidelor dreptul de a apela la CEDO", a explicat Bekir Bozdag.

Acesta a reiterat criticile guvernului față de raportul observatorilor europeni în sensul că referendumul s-a derulat în condiții inechitabile, calificând aceste concluzii drept incorecte și lipsite de obiectivitate. "Cei care au pregătit acest raport sunt părtinitori", a mai afirmat ministrul.

v v v

Înaltul Consiliu Electoral (YSK) al Turciei a respins, miercuri, reclamațiile depuse de partidele de opoziție care au cerut anularea referendumului, iar marți, ministrul turc pentru afaceri europene, Omer Celik, a respins apelul Uniunii Europene pentru inițierea unei anchete asupra unor presupuse nereguli, afirmând că "o astfel de declarație speculativă din partea unui purtător de cuvânt nu poate fi acceptată" și cerând UE să respecte "procesele democratice".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3867 secunde