Ce plănuiește Coreea de Nord: Vestea care dă fiori întregii lumi

860
Ce plănuiește Coreea de Nord: Vestea care dă fiori întregii lumi - nord-1356688949.jpg
Coreea de Nord a reparat pagubele cauzate de inundații la centrul său nuclear și ar putea să procedeze curând la al treilea test nuclear, a anunțat astăzi un centru american de studii pe baza unor imagini prin satelit, relatează AFP.
Imaginile, datate cel mai târziu la 13 decembrie, la o zi după un tir de rachetă cu rază lungă de acțiune considerat de Washington un test balistic, arată că regimul menține pregătită în mod permanent instalația de la Punggye-ri, potrivit Institutului americano-coreean din cadrul Johns Hopkins University.

Un test nuclear ar putea avea loc în următoarele două săptămâni, în urma unei decizii în acest sens, cu condiția ca un fir de apă detectat la intrarea de sud a tunelului să nu constituie un impediment major, a precizat institutul pe site-ul său, 38 North.

"Nu este posibil să se spună cu certitudine dacă această problemă se află sub control sau a fost soluționată" între timp, subliniază institutul.

Primele teste nucleare nord-coreene, efectuate în octombrie 2006 și mai 2009, au fost realizate la câteva luni după tiruri - eșuate - de lansatoare.

Coreea de Nord a lansat la 12 decembrie, cu succes, o rachetă cu rază lungă de acțiune de tip Unha-3 menită să amplaseze pe orbită un satelit civil, o misiune exclusiv științifică, potrivit declarațiilor sale.

Însă critici ai regimului, cu Washingtonul în frunte, îl consideră un test deghizat de tir de rachetă de tip intercontinental, o etapă-cheie în cadrul programului nuclear al acestei țări.

Occidentalii și aliații lor asiatici acuză regimul de la Phenian că deține mai multe bombe nucleare și că procedează la teste atomice menite să le miniaturizeze și să le instaleze pe rachete.

Unii experți apreciază totuși că dezvoltarea unei capacități nucleare având la bază rachete de tip intercontinental va necesita mult timp.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7624 secunde