Cazul jurnalistului saudit dispărut provoacă un scandal uriaș: "L-au tăiat cu fierăstrăul"

286
Cazul jurnalistului saudit dispărut provoacă un scandal uriaș:

Articole recomandate

Donald Trump a subliniat că SUA vor pedepsi Arabia Saudită dacă se adeverește că Riad-ul se află în spatele dispariției jurnalistului critic Jamal Khashoggi, o poziție ceva mai severă decât cea inițială adoptată de președintele SUA. Saudiții au reacționat la rândul lor, amenințând cu represalii țările care ar intenționa să le impună sancțiuni.

Președintele american Donald Trump a estimat că Arabia Saudită s-ar putea afla în spatele dispariției jurnalistului Jamal Khashoggi și că, dacă acest lucru se va adeveri, SUA vor aplica o pedeapsă severă Riadului, transmit sâmbătă Reuters și AFP, citate de Agerpres.

Trump a adăugat că, dacă se adeverește că Arabia Saudită este vinovată, atunci va exista "o pedeapsă severă". În opinia președintelui american, cazul Khashoggi are o miză mare "poate în special" pentru că este vorba despre un reporter.

"Regatul (Arabiei Saudite) respinge total orice amenințare sau tentativă de a-l slăbi, indiferent că ea vine prin amenințări cu impunerea de sancțiuni ori prin presiune politică", a declarat, sub acoperirea anonimatului, un înalt responsabil saudit, citat de agenția oficială SPA.

Jurnalistul saudit Jamal Khashoggi, un critic al puterii de la Riad, nu a mai fost văzut de când a intrat în consulatul țării sale la Istanbul, pe 2 octombrie, pentru demersuri administrative în vederea căsătoriei sale viitoare cu o cetățeană turcă.

Autoritățile turce afirmă că Jamal Khashoggi nu a mai părăsit clădirea, dar Riadul susține contrariul.

Potrivit cotidianului The Washington Post, autoritățile turce le-au declarat unor funcționari americani că dețin înregistrări audio și video ce dovedesc uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul.

Doi oficiali turci au declarat anterior pentru Reuters că Khashoggi purta un ceas negru Apple când a intrat în consulat și că dispozitivul era conectat cu telefonul mobil lăsat afară.

Momentele în care Khashoggi a fost interogat, torturat și ucis au fost înregistrate în memoria ceasului său Apple, scrie publicația turcă "Sabah", precizând că ceasul era sincronizat cu iPhone-ul său, pe care i-l lăsase logodnicei sale care aștepta în fața consulatului.

Surse turce au declarat pentru Reuters că evaluarea inițială a poliției este că Khashoggi, un critic al guvernului saudit, a fost ucis în mod deliberat în incinta consulatului. Autoritățile de la Riad au respins aceste acuzații ca nefondate. "L-au tăiat cu un fierăstrău", ar fi declarat doi funcționari din cadrul serviciilor de securitate turcești pentru New York Times.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.7622 secunde