Cancerul testicular poate fi depistat prin palpare

8299
1
Cancerul testicular este cea mai frecventă formă de cancer la bărbații între 20 și 34 de ani, al doilea ca frecvență între 35 și 39 de ani și al treilea ca frecvență între
15 și 19 ani.

Factorii de risc sunt: rasa albă (la afro-americani și asiatici cancerul testicular este mult mai rar), istoric (testicul necoborât), istoria familială de tumoră testiculară printre rude, alte afecțiuni endocrine, prezența cancerului în celălalt testicul, a precizat dr. Cătălin Belinski, medic specialist urologie în cadrul companiei Medicover.
Cancerul testicular poate fi depistat prin autopalpare, astfel că riscul de deces este minim dacă este diagnosticat în fază incipientă.
Deși evocat în trecut ca factor de risc pentru cancer, traumatismul testicular nu a întrunit suficiente argumente, trauma constituind mai degrabă o circumstanță clinică revelatoare a tumorii testiculare.

Cancerul poate apărea la ambele testicule
Deși în 95% din cazuri este unilateral, în restul de 5% poate apărea la ambele testicule. Așadar, pentru cei cu factori de risc și pentru bărbații tineri se recomandă autopalparea lunară. Cel mai bun moment pentru autopalpare este după un duș sau baie fierbinte. Căldura relaxează scrotul făcând mai ușor de observat modificări apărute la nivelul testiculelor. Orice umflătură, colecție lichidiană brusc apărută, modificarea scrotului, creșterea unui testicul trebuie să fie urmate de o vizită la medicul urolog care va efectua examenul clinic și va recomanda ecografie sau alte teste (markeri tumorali, rezonanță magnetică, computer tomografie etc.) dacă le consideră necesare. De asemenea, durerile sau senzațiile de disconfort în testicul sau scrot, creșterea sânilor, durerile abdominale inferioare sau inghinale, oboseala inexplicabilă sau senzația de stare generală proastă necesită o vizită la medic.
Dacă examenele clinice și paraclinice efectuate la indicația medicului urolog au pus diagnosticul de cancer testicular este necesară, în continuare, intervenția chirurgicală.
Aceasta constă în extirparea testiculului bolnav. Incizia pentru examen bioptic nu se face în acest caz la nivelul scrotului pentru că, în cazul prezenței cancerului, există riscul de răspândire la pielea scrotului sau în ganglionii limfatici, aceasta corespunzând unei agravări a bolii și unei scăderi a șanselor de supraviețuire.
Una dintre complicațiile tratamentului sau chiar a bolii cu afectare bilaterală este infertilitatea. Cum în majoritatea ca-urilor pacienții sunt tineri ce vor dori să aibă copii, băncile de spermă sunt o necesitate.
"Vreau doar să trag un semnal de alarmă asupra unei afecțiuni cu incidență și prevalență în creștere în România: între anii 1985 și 1998 incidența a crescut cu 43% și prevalența cu 127% conform datelor furnizate de Centrul de Calcul și Statistică Sanitară a Ministerului Sănătății. Nu înțeleg de ce bărbații nu merg la doctor atunci când au aceste manifestări.
Aș dori să nu mai întâlnesc pacienți cu tumoră testiculară prezentați în stadii tardive. Pentru că, indiferent de gradul de educație sanitară sau generală, bărbații trebuie să fie interesați de sănătatea lor, mai ales că rolul de lider în familie presupune asumarea responsabilității susținerii acesteia pe termen lung", precizează medicul.

Comentează știrea

lenghen daniel
19 iunie 2012
cancerul testicular

am si eu toate simptomele descrise in articol ,as vrea si eu un sfat inlegatuca cu cel mai eficient tratament ,timp , costuri,tratamente si tot ce tine de boala asta,va multumesc anticipat!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.2032 secunde