Bulgarii protestează în stradă față de costurile mari ale energiei electrice

149
Bulgarii protestează în stradă față de costurile mari ale energiei electrice - protestebulgariaacta-1361110165.jpg
Mii de bulgari au ieșit duminică pentru a protesta față de costurile mari ale facturii la energie electrică. Acțiuni de protest au loc în peste 35 de orașe din întreaga țară. 


Cei mai mulți sunt protestatarii din Varna (estul țării), unde circa 10.000 de persoane au blocat circulația din centrul orașului, precum și peste un pod care reprezintă singura legătură între partea de nord și cea de sud al litoralului bulgăresc. Între 3.000 și 5.000 de persoane s-au strâns în fața Ministerului Economiei și Energiei de la Sofia, au defilat pe străzile din centrul orașului și apoi, în piața parlamentului, au organizat un miting. Proteste de amploare sunt organizate și la orașele Plovdiv (sud) și Blagoevgrad (sud-vest). La Sofia, mulțimea scandează "mafie" și "demisie". 


Participanții și-au incendiat facturile pentru ianuarie și poartă pancarde pe care au scris "Nu sclaviei din energie", "Oamenii împotriva mafiei", "Ocupanții energetici - afară". Organizatorii au acordat guvernului un ultimatum de o săptămână pentru a le îndeplini cererile. Principala revendicare a protestatarilor este renaționalizarea celor trei societăți de distribuire a energiei electrice, deținute în prezent de companiile cehe CEZ și EnergoPro și cea austriacă EVN. Această inițiativă este sprijinită în primul rând de partidele naționaliste Ataka și VMRO, dar și, mai recent, de Partidul Socialist bulgar, principala formațiune de opoziție, se arată într-o corespondență Agerpres.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3539 secunde