Bulgaria adoptă măsuri de reducere a prețurilor la energie, pentru a calma tensiunile sociale

64
Bulgaria adoptă măsuri de reducere a prețurilor la energie, pentru a calma tensiunile sociale - bulgaria-1372425477.jpg

Articole recomandate

Parlamentul bulgar a adoptat astăzi amendamente la legea privind energia pentru a permite o reducere a prețurilor la energia electrică, în special pentru gospodării, prețuri care alimentează tulburările sociale din țară, informează AFP, citată de Agerpres.ro.

Valoarea facturilor la energie electrică în luna ianuarie a provocat demonstrații masive în țară împotriva sărăciei, care au condus la demisia guvernului conservator a lui Boiko Borisov.

Noile prețuri care ar urma să intre în vigoare în iulie ar putea fi și mai ridicate și riscă să alimenteze tensiunile sociale existente, mii de protestatari cerând de 15 zile demisia noului guvern, aflat în fruntea țării de o lună. 

'Modificările asigură un preț suportabil pentru consumatori', a afirmat în parlament ministrul economiei și energiei, Dragomir Stoinev, experții estimând că ar fi posibilă o reducere cu 5%. O scădere a prețurilor ar încuraja de asemenea exporturile de energie, a adăugat el. 

Mai multe asociații din industrie au protestat împotriva amendamentelor la lege, reproșând guvernului că le face să plătească pentru reducerea prețurilor la electricitate pentru gospodării.

Potrivit amendamentelor adoptate vineri, Compania Națională de Electricitate (NEC) nu va mai fi obligată să cumpere toată energia produsă, ci doar cea mai ieftină.

Conform unui raport recent al Băncii Mondiale, 61% dintre gospodăriile bulgare cheltuiesc peste 10% din veniturile lor pentru a plăti electricitatea și încălzirea.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4115 secunde