Brexitul are efecte şi în bucătării. Cârnaţii englezeşti ar putea fi interzişi în Irlanda de Nord

345
Brexitul are efecte şi în bucătării. Cârnaţii englezeşti ar putea fi interzişi în Irlanda de Nord - fond-1623327942.jpg

Articole de la același autor

Micul dejun…irlandez ar putea fi lipsit de un produs îndrăgit de cei mici şi de cei mari. Este vorba despre celebrul preparat britanic, zemos şi condimentat, cârnatul englezesc. Brexitul a afectat şi comerţul de produse din carne importate de Irlanda de Nord din Marea Britanie. Presa din Regatul Unit a descris această situaţie ca „războiul cârnaţilor”.

De când Marea Britanie a finalizat ieșirea sa greoaie din UE anul trecut, relațiile cu Bruxelles s-au deteriorat și mai mult, ambele părți s-au acuzat reciproc de rea credință în ceea ce privește parte din acordul lor comercial care reglementează mișcările de bunuri către Irlanda de Nord, potrivit Reuters. Conflictul a trecut la un alt nivel, Marea Britanie declarând că ar putea extinde din nou o perioadă de grație pentru introducerea controalelor asupra unor bunuri. UE transmitea că ar putea avansa acțiunea sa în instanță, un pas care s-ar putea sfârși în impunerea de tarife și cote.

În ultima rundă de discuții, ministrul britanic pentru Brexit, David Frost, s-a întâlnit cu comisarul european vicepreședinte al Comisiei Europene, Maros Sefcovic, în Londra, pentru a încerca să rezolve diferendele privind protocolul din Irlanda de Nord.

Ce este protocolul Irlandei de Nord și de ce afectează cârnații

Din cauza Brexit-ului, Marea Britanie (Anglia, Scoția și Țara Galilor) nu mai intră sub jurisdicția legilor UE. Însă, Irlanda de Nord trebuie să facă acest lucru, pentru că împarte o graniță de pământ cu Republica Irlanda, care este membru UE. Astfel, cârnații sunt implicați pentru că regulile de siguranță alimentară ale UE nu permit produselor reci din carne să intre în piața unică din state care nu sunt membre, precum Regatul Unit, potrivit BBC. În ianuarie a fost impusă o perioadă de grație de șase luni acolo unde regulile nu se aplică, iar, aceasta se termină la sfârșitul lunii iunie. Secretarul pentru Mediu al Regatului Unit, George Eustice, a declarat pentru BBC că UE trebuie să explice de ce vânzările de cârnați către Irlanda de Nord ar trebui să înceteze. „Nu au oferit o explicație satisfăcătoare de ce cred ei că este o problemă”, a spus acesta. Separat față de perioada de grație de șase luni pentru cărnuri reci, supermarketurilor le-au fost acordate o perioadă de grație de trei luni, când regulile de control ale produselor alimentare, precum laptele și ouăle, nu erau aplicate. Perioada suplimentară a fost necesară pentru a le acorda magazinelor, timp să se adapteze și să asigure stocurile necesare.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6872 secunde