Brexit: Summitul UE din iunie, termenul limită pentru negocierile privind Irlanda de Nord

125
Brexit: Summitul UE din iunie, termenul limită pentru negocierile privind Irlanda de Nord - brexitjeanyvesledrian-1526298352.jpg

Articole recomandate

Summitul UE din iunie este termenul-limită pentru depășirea impasului legat de Irlanda de Nord în negocierile pentru Brexit, a avertizat, ieri, la Dublin ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian, citat de Reuters.

În aprilie, ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, susținuse că în fața unei comisii parlamentare de la Londra că luna iunie reprezintă un reper artificial.

Uniunea Europenă insistă asupra reglementării frontierei dintre Irlanda de Nord și Republica Irlanda înaintea Summitului, pentru a evita un regim dur la singura graniță terestră dintre UE și Regatul Unit, care va apărea după Brexit. Atât Londra, cât și Bruxellesul acceptă ideea unei frontiere deschise în Irlanda, însă deocamdată nu au găsit nicio soluție practică, reamintește Reuters.

Ministrul irlandez de externe, Simon Coveney, a afirmat, într-o conferință de presă comună cu omologul său francez, că un parteneriat vamal - așa cum este susținut de unii miniștri ai cabinetului condus de Theresa May - ar fi o modalitate de rezolvare a problemei. Alți miniștri britanici se opun însă ideii ca Regatul Unit să colecteze taxe pentru UE, după retragerea din Uniune.

Le Drian a insistat asupra termenului-limită, iar Coveney asupra respectării promisiunii făcute de May că nu va exista o infrastructură fizică de frontieră pe insula din care doar o parte rămâne în UE.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.461 secunde