Brexit, principalul subiect al dezbaterii televizate dintre Boris Johnson și Jeremy Corbyn

154
Brexit, principalul subiect al dezbaterii televizate dintre Boris Johnson și Jeremy Corbyn - brexit-1574288287.jpg

Articole recomandate

Premierul britanic Boris Johnson și șeful opoziției laburiste Jeremy Corbyn s-au duelat, marți seara, pe subiectul referitor la Brexit, în prima dezbatere televizată, sperând să mai obțină câteva voturi înaintea alegerilor legislative din 12 decembrie, informează agenția AFP, consultată de Agerpres. 


"Să punem capăt amânărilor și întârzierile, impasului și divizării", a îndemnat șeful guvernului conservator, care a preluat puterea la sfârșitul lunii iulie, fluturând de mai multe ori promisiunea sa de campanie de realizare a Brexit-ului la trei ani și jumătate după referendumul din iunie 2016, când 52% din britanici au votat în favoarea ieșirii din UE. 
Boris Johnson mizează pe obținerea prin vot a unei majorități în parlament care să îi permită votarea acordului de ieșire din UE negociat cu Bruxelles-ul. 


"De îndată ce vom trece acest acord prin parlament, și putem să o facem în următoarele săptămâni, vom putem aborda prioritățile cetățenilor", a spus Johnson. 


Șeful executivului britanic se angajează ca Marea Britanie să părăsească UE până la sfârșitul lunii ianuarie și să încheie un nou acord comercial cu UE înainte de sfârșitul perioadei de tranziție ce va dura până în decembrie 2020, un calendar pe care rivalul său laburist l-a calificat drept absurd. 


"Nu o vei face în câteva luni și știi foarte bine acest lucru", l-a atacat Jeremy Corbyn. El a afirmat că va fi probabil nevoie de "șapte ani de negocieri pentru a încheia un acord comercial", mult mai mult decât perioada de tranziție prevăzută. 
Corbyn l-a acuzat, cu documente, pe Johnson că a organizat întâlniri secrete cu Statele Unite pentru a deschide parțial accesul companiilor farmaceutice americane la serviciul public de sănătate NHS, îndrăgit de britanici. "O invenție", s-a apărat vehement Boris Johnson. 


La rândul său, liderul conservator și-a atacat rivalul în punctul său slab: ezitările în privința Brexitului. "Este foarte clar", i-a răspuns Corbyn: "Trei luni pentru a negocia un acord Brexit și șase luni pentru organizarea unui referendum" în care va fi supus votului britanicilor acest nou acord sau opțiunea rămânerii în cele din urmă în UE. 


Liderul laburist, un eurosceptic cu state vechi, a refuzat însă să spună dacă va apăra Brexitul sau rămânerea în UE în cazul unui nou referendum, afirmând pur și simplu că va respecta voința poporului. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4359 secunde