Brexit. Premierul Theresa May propune o nouă amânare și întinde mâna laburiștilor

216
Brexit. Premierul Theresa May propune o nouă amânare și întinde mâna laburiștilor - brexit-1554321718.jpg

Articole recomandate

Premierul britanic Theresa May a anunțat, marți, că dorește să ceară liderilor europeni o nouă amânare a Brexitului, pe termen cât mai scurt posibil, și care se va încheia când deputații britanici vor fi adoptat un acord de separare, potrivit agenției Reuters, consultată de Agerpres. 


Lansând un apel la unitate națională, Theresa May a întins mâna liderului laburiștilor, Jeremy Corbyn, pe care intenționează să-l întâlnească pentru a ieși din impasul din Parlament. Premierul dorește să caute împreună cu acesta o formulă susceptibilă de a fi supusă, săptămâna viitoare, Uniunii Europene. 
"Vom avea nevoie de o nouă extindere a Articolului 50 (n.r. - a Tratatului de la Lisabona, a cărui activare a declanșat procedura de ieșire din UE în 29 martie 2017, de fapt o nouă amânare a datei plecării), care să fie cât mai scurtă posibil, pentru a evita o ieșire fără acord", a afirmat Theresa May în cursul unei alocuțiuni în 10 Downing Street în finalul unui consiliu de miniștri maraton de șapte ore, destinat să găsească o soluție impasului asupra Brexit. 


"Am spus întotdeauna că vom putea transforma în succes o ieșire fără acord pe termen lung, dar cea mai bună soluție este să plecăm cu un acord din Uniunea Europeană. Astăzi, eu iau o inițiativă pentru a ieși din impas. Propun să discut cu șeful opoziției cu scopul de a încerca să ne înțelegem asupra unui plan la care vom ține și unul și altul pentru a face astfel încât să părăsim Uniunea Europeană cu un acord", a explicat Theresa May. 


Lidera conservatoare l-a invitat pe liderul opoziției laburiste Jeremy Corbyn să vină "să se așeze cu ea la masă" pentru a încerca să găsească un plan care va putea depăși etapa parlamentului, deputații respingând de trei ori deja acordul de separare pe care ea l-a încheiat cu Bruxellesul și arătându-se incapabili să ajungă la un consens asupra unei soluții alternative. 


Ieșirea Regatului Unit din UE trebuia să aibă loc la 29 martie, însă Theresa May a obținut în cursul summitului european din 21 și 22 martie o amânare până în 12 aprilie, cel mai devreme, dacă acordul de separare nu este adoptat de Parlamentul britanic, și până la 22 mai dacă va fi adoptat. 




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2588 secunde