BREXIT. Junker: Ieșirea Marii Britanii din UE nu va fi un "divorț amiabil"

154
BREXIT. Junker: Ieșirea Marii Britanii din UE nu va fi un

Articole recomandate

Brexit-ul nu se va petrece precum un "divorț amiabil", a avertizat președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, solicitând Londrei să depună "imediat" cererea de părăsire a blocului comunitar, transmite Agerpres.

Președintele Comisiei Europene mai spune că retragerea Marii Britanii va crește rolul Germaniei și precizează că nu este exclus ca și alte țări membre să organizeze referendumuri similare.


'Nu este un divorț amiabil, dar, la urma urmelor, nici nu a fost o mare relație de dragoste', a declarat Juncker vineri seară, într-un interviu la televiziunea germană ARD. 


'Nu înțeleg de ce guvernul britanic are nevoie să aștepte până în luna decembrie pentru a decide dacă trimite sau nu scrisoarea de divorț la Bruxelles. Aș vrea să o am imediat', a insistat luxemburghezul.

Premierul britanic David Cameron a anunțat vineri, după victoria taberei pro-Brexit la referendum, că va părăsi șefia conservatorilor și a guvernului în octombrie, lăsându-i succesorului său sarcina de a negocia ieșirea țării din UE.

La rândul său, fostul primar al Londrei, Boris Johnson, unul din favoriții la preluarea mandatului, a afirmat vineri că ieșirea din UE trebuie să se producă 'fără precipitare', lăsând să se înțeleagă că autoritățile de la Londra vor amâna cât mai mult aceste demersuri.

UE va fi mai divizată și mai slabă

O analiză împărtășită și de agenția americană Stratfor, care subliniază că retragerea Marii Britanii dă peste cap raporturile de putere din UE, transmite Digi24.

"Germania se baza pe sprijinul Marii Britanii pentru a promova comerțul liber în fața tendințelor protecționiste ale Franței. Franța vedea Marea Britanie nu doar ca pe un partener esențial în domeniul apărării, ci și ca pe o contrapondere pentru influența germană", scrie Stratfor.

Mai mult, retragerea Marii Britanii lasă țările estice fără un aliat important în ceea ce privește relațiile Europei cu Rusia, căci Londra a susținut întotdeauna o poziție mai aspră față de Moscova după anexarea Crimeei, în timp ce Germania se arată din ce în ce mai reconciliantă.

"Odată cu Marea Britanie, nu pierdem doar o țară membră, pierdem istoria, tradiția și experiența unei țări care a marcat Europa timp de decenii", recunoaște șeful diplomației germane.

Pierderea Marii Britanii va reduce și influența Uniunii Europene pe plan mondial, lăsând-o mai vulnerabilă în fața unor provocări precum criza imigrației și terorismul internațional, scrie Stratfor. În același timp, acest vot istoric riscă să fie doar primul dintr-o serie.

"Populiștii nu pierd nicio ocazie ca să-și expună gălăgios ideile antieuropene", a declarat președintele Comisiei Europene, fără să excludă referendumuri pentru ieșirea din UE și în alte țări membre.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5107 secunde