Brexit: Comitetul parlamentar britanic avertizează cu privire la întârzierea negocierilor

92
Brexit: Comitetul parlamentar britanic avertizează cu privire la întârzierea negocierilor - brexit-1521466392.jpg

Articole recomandate

Comitetul parlamentar britanic care supervizează negocierile cu privire la Brexit sugerează, într-un raport publicat ieri, faptul că retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar putea fi întârziată, având în vedere progresele slabe în discuțiile dintre Londra și Bruxelles, relatează AFP.


Comitetul apreciază că s-au făcut puține progrese în unele probleme esențiale, în special în ceea ce privește drepturile cetățenilor expatriați sau natura frontierei între provincia britanică Irlanda de Nord și Republica Irlanda.


Marea Britanie urmează să părăsească UE la 29 martie 2019, la doi ani după declanșarea procedurii de ieșire, conform Articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, și la aproape trei ani după votarea în favoarea Brexit la referendumul din 23 iunie 2016. Negocierile ar urma să se încheie până în octombrie pentru a permite ratificarea acordului de către parlamentele european și britanic.


"Este greu de văzut cum un acord asupra Brexitului care să acopere toate subiectele poate fi negociat în timpul rămas", subliniază comitetul. Președintele comitetului, deputatul laburist Hilary Benn, apreciază că negocierile au ajuns într-un punct critic și cere guvernului propuneri detaliate cu privire la problemele rămase nerezolvate, în special chestiunea legată de frontiera irlandeză.


"Nu cunoaștem nicio frontieră internațională, alta decât frontierele interne ale UE, care funcționează fără control sau infrastructură fizică", explică el. 


Printre alte probleme nerezolvate, comitetul atrage atenția asupra drepturilor cetățenilor care sosesc în Regatul Unit în perioada de tranziție, care trebuie să înceapă a doua zi după Brexit și pe parcursul căreia țara va continua să aplice regulile UE pentru a-și menține accesul la piața unică.


Comitetul avertizează că a oferi acestor cetățeni drepturi diferite față de cei care au sosit în țară înainte de Brexit, așa cum dorește guvernul, ar fi "incompatibil" cu legislația europeană, potrivit AFP.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6053 secunde