Brexit. Boris Johnson obține suspendarea parlamentului și provoacă furia opoziției

129
Brexit. Boris Johnson obține suspendarea parlamentului și provoacă furia opoziției - brexit-1567087753.jpg

Articole recomandate

Amânarea până pe 14 octombrie a discursului reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, solicitată, miercuri, de premierul Boris Johnson și acceptată de regină, este o practică obișnuită la începutul sesiunilor legislativului de la Londra, însă acum ea a stârnit protestele opoziției, care, din cauza acestei suspendări a activității parlamentului, și-ar putea vedea zădărnicite eforturile de a împiedica un Brexit fără acord pe 31 octombrie, notează agenția AFP, consultată de Agerpres. 


Prin discursul Reginei, care de fapt este elaborat de guvern, se dă startul unei noi sesiuni parlamentare și textul schițează planurile guvernului pentru următorul an, prezentând prioritățile și agenda legislativă. Discursul Reginei este susținut de obicei în fiecare an, însă ultimul a fost în anul 2017, când a început sesiunea parlamentară care se încheie acum, durata foarte mare a acesteia datorându-se volumului foarte mare de proiecte de acte normative cerute de procesul retragerii din Uniunea Europeană. 


Cum Boris Johnson este un premier recent învestit în funcție, este de așteptat ca el să vină cu propriile priorități legislative, noul executiv motivând de altfel solicitarea adresată Reginei prin întârzierea elaborării programului de guvernare. 
Activitatea legislativului britanic este de obicei suspendată înaintea discursului Reginei, în ultimii ani durata acestei suspendări variind între 5 și 20 de zile. De data aceasta însă, suspendarea se suprapune cu perioada premergătoare ultimei date-limită a retragerii Regatului Unit din UE, amânată succesiv după ce Camera Comunelor a respins de trei ori acordul pe care fostul premier Theresa May l-a încheiat cu Bruxelles-ul. 


Boris Johnson dorește renegocierea acestui acord și în special eliminarea clauzei privind "plasa de siguranță" nord-irlandeză, în virtutea căreia Regatul Unit ar rămâne în uniunea vamală europeană până când se va găsi o soluție care să împiedice revenirea la o frontieră fizică între Republica Irlanda și Irlanda de Nord, astfel că această clauză restrânge marja de manevră a Londrei la negocierile privind viitoarea relație cu UE. 


Cum blocul comunitar a respins orice renegociere a acordului convenit cu Theresa May, Boris Johnson este hotărât să scoată Regatul Unit din UE fără un acord pe 31 octombrie. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4125 secunde