Brexit: Avocații negociază un vot în parlament privind activarea articolului 50 din Tratatul de la Lisabona

421
Brexit: Avocații negociază un vot  în parlament privind activarea articolului 50 din Tratatul de la Lisabona - brexit-1467724437.jpg

Articole recomandate

O firmă de avocatură din Marea Britanie, care acționează în numele unui grup de oameni de afaceri și din mediul academic, a început demersuri care să garanteze că activarea articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, ce va declanșa procesul de negociere a acordului de ieșire a țării din UE, nu va avea loc fără o dezbatere și un vot în parlamentul de la Londra, conform BBC News.

Clienții firmei Mishcon de Reya susțin că, potrivit Constituției Marii Britanii, decizia de activare a articolului 50 revine parlamentului.

"Trebuie să ne asigurăm că guvernul respectă procesul corect pentru a avea certitudine juridică și a proteja Constituția Marii Britanii și suveranitatea parlamentului în aceste circumstanțe fără precedent. Rezultatul refe-rendumului nu este în dubiu, dar avem nevoie de un proces care să urmeze legislația britanică pentru a-l pune în aplicare", a subliniat avocatul Kasra Nouroozi, par-tener în cadrul firmei Mishcon de Reya.

Potrivit acestuia, "rezultatul în sine al referendumului nu este constrângător din punct de vedere juridic, iar invocarea de către actualul sau viitorul prim-ministru a articolului 50 fără aprobarea parlamentului este ilegală".

"Trebuie să ne asigurăm că acest lucru se face în mod adecvat, în beneficiul tuturor cetățenilor Marii Britanii. Articolul 50 nu poate fi pur și simplu invocat fără o dezbatere și un vot în parlament", a subliniat avocatul.

Firma susține că, din punct de vedere constituțional, este necesar un act al parlamentului pentru a oferi premierului autoritate legală.

Teoretic, votul asupra unui astfel de document le-ar putea oferi parlamentarilor, care s-au exprimat în majoritate pentru rămânerea țării în UE, ocazia de a bloca ieșirea din Uniune, ceea ce pare însă "de neconceput din punct de vedere constituțional", afirmă corespondentul BBC pe probleme juridice, Clive Coleman, citat de romaniatv.net. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4681 secunde