Bosnia își remaniază guvernul pentru a-și accelera drumul spre UE

203
Bosnia își remaniază guvernul pentru a-și accelera drumul spre UE - bosnia-1353678988.jpg
Bosnia-Herzegovina și-a remaniat guvernul, provenit dintr-o nouă coaliție între principalele partide sârbe, musulmane și croate, care s-a angajat să facă rapid reformele cerute de Bruxelles pentru ca țara să primească statutul de candidat la aderarea la Uniunea Europeană. 


Supus votului Parlamentului, noul cabinet a fost aprobat cu 29 de voturi favorabile și nouă împotrivă, a relatat agenția oficială Fena. 

Această remaniere intervine după retragerea în octombrie din coaliția aflată la putere a principalului partid al musulmanilor din Bosnia, Partidul Acțiunii Democrate (SDA), înlocuit de Uniunea pentru un Viitor Mai Bun (SBB, musulman).

Doi foști miniștri ai SDA, responsabilii Securității și Apărării, au fost înlocuiți de liderul SBB, Fahrudin Radoncic, și de Zekerijah Osmic, un cadru al Partidului Social-Democrat (SDP, multietnic), deja membru al coaliției aflate la putere.

"Bosnia se află într-o situație foarte dificilă. Economia stagnează, numărul șomerilor crește. Notele suverane ale țării se degradează. Această situație ne obligă să procedăm foarte rapid la reformele necesare pe calea euro-atlantică", a declarat înaintea votului premierul Vjekoslav Bevanda.

Comisarul european al extinderii, Stefan Fule, este așteptat la Sarajevo, în 27 noiembrie, potrivit premierului Bevanda.

Bruxelles cere Bosniei în special să-și amendeze Constituția pentru a suprima discriminarea romilor și evreilor în viața politică, conform unei sentințe pronunțate în 2009 de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDH).



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 17 Noiembrie 2012
Stire din Actual : Uniunea Europeană va lansa "eBay militar"
Pagina a fost generata in 0.2927 secunde