Boris Johnson l-a avertizat pe Emmanuel Macron că Brexitul nu va fi amânat

140
Boris Johnson l-a avertizat pe Emmanuel Macron că Brexitul nu va fi amânat - boris-1570481461.jpg

Articole recomandate

Premierul britanic Boris Johnson l-a avertizat pe președintele francez Emmanuel Macron că nu va exista o amânare a Brexitului prevăzut pentru 31 octombrie, subliniind că este ultima șansă pentru obținerea unui acord, informează agenția AFP, consultată de Agerpres. 


Șeful executivului britanic i-a comunicat președintelui Franței într-o convorbire telefonică că "UE nu ar trebui să fie convinsă, în mod eronat, de faptul că Regatul Unit ar putea rămâne în cadrul UE după 31 octombrie".
 
Boris Johnson a repetat că nu va cere din nou amânarea Brexitului, în pofida faptului că o lege votată recent în parlamentul britanic îl constrânge să facă acest lucru dacă nu ajunge la un acord cu UE. 


Această lege a fost calificată drept un "act de capitulare" de către Boris Johnson, care a apreciat că ea slăbește poziția Marii Britanii în negocierile legate de Brexit. 


"Regatul Unit a făcut o ofertă importantă, dar este momentul ca executivul european să demonstreze o înclinare spre compromis", a declarat o sursă din cadrul Downing Street. "Dacă nu se întâmplă, Regatul Unit va pleca fără acord. Legea capitulării și autorii săi subminează negocierile, dar ar fi o greșeală de înțelegere istorică dacă liderii europeni fac pariul că aceasta va împiedica o ieșire fără acord", conform sursei citate. 


Premierul Boris Johnson a prezentat, săptămâna trecută, planul său pentru Brexit, primit cu scepticism de Bruxelles, care a identificat mai multe aspecte problematice în documentul propus de Londra.


Șeful executivului britanic a discutat în week-end cu mai mulți lideri europeni, printre care cu omologii finlandez, olandez și portughez, pe lângă președintele Franței. 


La mai puțin de o lună până la data ieșirii Marii Britanii din UE și înaintea summitului european din 17-18 octombrie, Boris Johnson i-a spus lui Emmanuel Macron că este vorba de "ultima șansă de a ajunge la un acord - ceea ce doresc ambele părți - pentru a putea merge înainte și a construi un nou partenariat între Regatul Unit și UE", a indicat un purtător de cuvânt din Downing Street. 


"Dar, pentru ca acest lucru să fie posibil, UE trebuie să facă aceleași compromisuri pe care Regatul Unit le-a făcut în aceste ultime săptămâni și luni", a spus Boris Johnson. 




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5216 secunde