Bilanțul dublului atentat de la Damasc a ajuns la 74 de morți

299
Bilanțul dublului atentat de la Damasc a ajuns la 74 de morți - damasc-1489324735.jpg

Articole recomandate

Dublul atentat comis sâmbătă la Damasc s-a soldat cu 74 de morți, printre care 43 de pelerini irakieni șiiți, conform unui nou bilanț stabilit duminică de Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), potrivit AFP.


Printre victime se mai află 11 civili și 20 de luptători pro-regim, precum și opt copii.


Agravarea bilanțului se explică prin decesul unora dintre răniții grav, a explicat directorul OSDO, Rami Abdel Rahman.


Atacul, comis în apropierea cimitirului Bab al-Saghir, nu a fost încă revendicat.


Televiziune de stat siriană a anunțat sâmbătă 40 de morți și 120 de răniți, în urma exploziei a 'două bombe puse de teroriști'.


În Irak, țară majoritar șiită, Ministerul de Externe a informat sâmbătă că în atentatul de la Damasc au murit în jur de 40 de cetățeni irakieni, și a indicat drept responsabile grupările 'takfiris', extremiștii sunniți.


La rândul său, Ministerul sirian de Externe a condamnat 'atentatul terorist laș care este o ripostă la victoriile armatei arabe siriene împotriva Daesh și Al-Nosra'.


Principalul bastion al regimului președintelui Bashar al-Assad, capitala siriană a fost lovită de mai multe atentate de la începutul războiului în 2011.


În ultimii ani, mai multe atentate sângeroase au vizat un important loc de pelerinaj șiit în apropiere de Damasc, Sayeda Zeinab, cel mai sângeros fiind cel de la 21 februarie 2016, soldat cu 136 de morți, între care 97 de civili. El a fost revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), care controlează teritorii în special în estul țării.


Majoritatea atentatelor au fost revendicate de grupări jihadiste ostile Iranului și Hezbollah-ului șiite, principali aliați ai regimului lui Bashar al-Assad.
































































Mașină din România, implicată într-un accident mortal în Ungaria
Un accident grav s-a petrecut sâmbătă seara pe soseaua de centură M0, la nord-vest de Budapesta, în zona orasului Torokbalint. Un autoturism din România cu număr de Bihor s-a lovit de un TIR. Șoferul mașinii din România a murit la fața locului. Nu se cunosc circumstanțele accidentului. Poliția din Ungaria a dat publicității mai multe fotografii cu accidentul (click pe prima fotografie pentru a le vedea pe toate celelalte), transmite corespondentul Digi24 la Budapesta.




Intrus reținut în curtea Casei Albe
Un bărbat care purta un rucsac a reușit să pătrundă clandestin vineri către miezul nopții în curtea Casei Albe. Acesta a fost reținut de agenții Serviciului secret în dreptul unei intrări în clădirea unde își are reședința șeful statului, relatează sâmbătă CNN și Reuters.
Un bărbat care purta un rucsac a reușit să pătrundă clandestin vineri către miezul nopții în curtea Casei Albe. Acesta a fost reținut de agenții Serviciului secret în dreptul unei intrări în clădirea unde își are reședința șeful statului, relatează sâmbătă CNN și Reuters.
Președintele Donald Trump, care se afla la Casa Albă în momentul respectiv, a fost informat în legătură cu acest incident de securitate, care nu l-a pus în niciun fel în pericol, menționează CNN citat de Agerpres.
Bărbatul a fost percheziționat și nu s-a găsit nimic periculos asupra sa.
În ultimii ani s-au mai înregistrat o întreagă serie de situații similare de pătrundere ilegală în complexul prezidențial, un incident notabil fiind cel din 2014, când un bărbat de 42 de ani din Texas a reușit să intre în clădire cu un cuțit în buzunar.






Forțele irakiene au preluat controlul asupra a peste o treime din zona vestică a orașului Mosul


Forțele irakiene au preluat controlul asupra a mai mult de o treime din zona vestică a orașului Mosul de la declanșarea ofensivei antijihadiste pe 19 februarie, a declarat duminică generalul Maan al-Saadi, citat de AFP.
Peste o treime din malul drept (vest) se găsește sub controlul unităților noastre', a precizat responsabilul militar irakian.
Orașul Mosul, al doilea ca mărime din Irak și principalul fief al Statului Islamic în această țară, este tăiat în două de fluviul Tigru.
Din 19 februarie, armata irakiană înaintează dinspre sudul orașului, reușind să cucerească mai multe cartiere din mâinile Statului Islamic.
Această înaintare constituie faza a doua a operațiunii lansate la 17 octombrie 2016 de către forțele irakiene sprijinite de coaliția internațională sub comandament american.
Obiectul este preluarea în totalitate a controlului asupra orașului Mosul, cucerit în iunie 2014 de organizația ultraradicală sunnită în cursul unei ofensive-fulger care i-a permis să se instaleze în zone vaste din teritoriul irakian la vest și nord de Bagdad.






Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2666 secunde