Belgia ridică la nivel maxim alerta teroristă pentru Bruxelles

108
Belgia ridică la nivel maxim alerta teroristă pentru Bruxelles - politia-1448093471.jpg

Articole recomandate

Belgia a ridicat sâmbătă la maxim nivelul de alertă teroristă pentru orașul Bruxelles, a anunțat Centrul național de criză OCAM, care a justificat măsura printr-o "amenințare iminentă", potrivit Digi24.



Ca urmare a unei noi evaluări, spune Organizația de coordonare pentru analiza amenințării (OCAM), care depinde de Ministerul de Interne, "nivelul de alertă teroristă a trecut la nivelul 4, foarte grav, pentru regiunea Bruxellesului", relatează Agerpres. "Nivelul 3 rămâne valabil pentru restul țării", a adăugat OCAM.

Această măsură intervine la câteva ore după ce un suspect arestat în Belgia a fost pus sub acuzare pentru terorism de justiția belgiană în legătură cu atentatele jihadiste care s-au soldat cu 129 de morți la Paris, la 13 noiembrie. Suspectul, a cărui identitate nu a fost făcută publică, este al treilea inculpat în Belgia în legătură cu atentatele de la Paris.

Saleh Abdeslam, singurul terorist implicat în atentatele de la Paris care s-ar mai afla încă în viață, este unul dintre cei mai căutați oameni ai momentului în Franța, Belgia și, potrivit CNN, chiar și Olanda. Potrivit unor informații neconfirmate oficial, el ar fi fost văzut ultima oară în apropiere de Bruxelles.

La o săptămână de la atentatele de la Paris, Salah Abdeslam este în continuare de negăsit, iar surse apropiate anchetei, citate de CNN, susțin că acesta s-ar putea teme mai degrabă de o pedeapsă ISIS, pentru că nu și-a detonat vesta cu explozibil, decât de oamenii legii. Ieri, publicația La Derniere Heure anunța că ar fi fost văzut în Anderlecht, suburbie a capitalei Bruxelles.

Pe de altă parte, publicația Le Capitale citează un martor care susține că teroristul ar fi încercat să ia legătura cu fratele său și că se afla marți în Molenbeek, tot o suburbie a metropolei belgiene. Niciuna dintre aceste informații nu a fost însă confirmată de autoritățile belgiene.

Potrivit France-Presse, Salah Abdeslam ar fi părăsit Franța imediat după atentate cu ajutorul a doi complici arestați între timp în Belgia. Pe lângă ei, un al treilea suspect a fost inculpat vineri de justiția belgiană pentru complicitate la atentate teroriste.

În aceste condiții, Belgia și-a ridicat nivelul de alertă teroristă la maximum pentru regiunea din jurul capitalei.

Fără să facă explicit legătura, OCAM precizează că a ridicat alerta teroristă la nivel maxim pentru că e vorba despre "o amenințare serioasă și iminentă" care necesită luarea de măsuri de securitate specifice și formularea unor "recomandări speciale pentru populație".

Ministerul de Interne a cerut anularea tututor evenimentelor cu public numeros din regiune și a meciurilor prevăzute azi și mâine. De asemenea, circulația metroului în capitala belgiană a fost suspendată cel puțin pentru azi.

Centrul a lansat un apel către locuitorii capitalei belgiene să evite "locurile cu concentrare masivă de persoane", menționând concertele, marile evenimente, gările și aeroporturile, transportul în comun, precum și zonele comerciale foarte frecventate.

De asemenea, OCAM a recomandat populației din Bruxelles să faciliteze controalele de securitate.

Bruxelles-ul găzduiește sediile celor mai importante instituții ale Uniunii Europene, precum și sediul NATO.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 15 Decembrie 2014
Stire din Actual : UPDATE - Atac armat în Belgia!
Pagina a fost generata in 1.2097 secunde