Șeful Statului Major American, generalul Joe Dunford:

"Beijingul și-a încălcat promisiunile în Marea Chinei de Sud"

Joi, 30 Mai 2019
286
Președintele chinez Xi Jinping nu și-a respectat angajamentul de a nu militariza arhipelagurile sub controlul Beijingului în Marea Chinei de Sud, a afirmat, miercuri, șeful Statului Major american, generalul Joe Dunford, relatează AFP. 
"În toamna lui 2016, președintele Xi Jinping i-a promis președintelui Barack Obama că nu va militariza aceste insule. Acum, vedem acolo piste de aviație cu o lungime de peste trei kilometri, complexe de depozitare a muniției, desfășurări de capacități de apărare antirachetă, capacități aeriene", a detaliat generalul Dunford. 
"Este clar că s-au exonerat de angajamentul lor", a continuat el, lansând un apel la o "acțiune colectivă împotriva acelor care încalcă normele și regulile internaționale". 
"Nu sugerez un răspuns militar", a ținut să adauge șeful Statului Major american, într-un discurs la Brookings Institution. 
Suferind de un sentiment de încercuire din partea puterilor rivale (Coreea de Sud, Japonia, Taiwan, plus bazele americane), China condusă de Xi Jinping depune eforturi intense pentru a deveni o mare putere maritimă. 
Pagina a fost generata in 0.2269 secunde