BBC: NASA a ales compania lui Elon Musk pentru a repune un om pe Lună începând cu 2024

Sâmbătă, 17 Aprilie 2021, 17:35
2450
NASA a ales compania lui Elon Musk, SpaceX, pentru realizarea modulului lunar cu ajutorul căruia agenţia spaţială americană intenţionează să repună un om pe Lună în acest deceniu, începând cu anul 2024, în cadrul programului Artemis, informează BBC.


Modulul lunar urmează a transporta inclusiv prima femeie astronaut care va fi trimisă pe Lună în cadrul programului NASA. De asemenea, un alt scop al programului lunar îl reprezintă aselenizarea primului astronaut de culoare. Vehiculul spaţial va avea la bază actuala rachetă Starship, testată în prezent de compania SpaceX. Contractul NASA, în valoare de 2,89 miliarde de dolari a fost câştigat de compania lui Elon Musk  care a concurat împotriva unui consorţiu din care a făcut parte şi Jeff Bezos, care deţine şi el o companie aerospaţială. SpaceX a câştigat licitaţia după ce a prezentat oferta cu preţul cel mai mic.


Modulul lunar dezvoltat de SpaceX va fi folosit pentru transportarea astronauţilor de pe modulul de comandă care va orbita în jurul Lunii până pe suprafaţa satelitului natural al Pământului. Noul modul lunar este mult mai spaţios decât cel folosit în cadrul misiunilor Apollo din perioada 1969-1972 în cadrul cărora NASA a reuşit să pună 12 oameni pe Lună. Vehiculul SpaceX va fi denumit Human Landing System (HLS).


NASA are în vedere reluarea misiunilor cu echipaj uman pe Lună în cadrul programului Artemis, care va include şi înființarea unei baze permanente pe Lună după 2030 - un loc în care astronauții să poată sta perioade îndelungate și din care să organizeze expediții la polul sudic al satelitului Pământului.Articole din aceeaşi secţiune

Pagina a fost generata in 0.3162 secunde