Barbados sărbătorește înlăturarea Elisabetei a II-a de la conducerea statului

252
Barbados sărbătorește înlăturarea Elisabetei a II-a de la conducerea statului - bar-1637748709.jpg

Articole recomandate

Barbados, fostă colonie britanică, va renunța de săptămâna viitoare la monarhie și o va înlătura pe Regina Elisabeta a II-a din poziția de șef de stat pentru a deveni o republică parlamentară. Mica țară insulară din Marea Caraibilor și-a ales deja viitoarea președintă, iar în 30 noiembrie va sărbători eliminarea ultimelor legături imperiale cu Regatul Unit și ruperea finală de trecutul său colonial, la 400 de ani de la sosirea primelor ambarcațiuni coloniale engleze, relatează Reuters. Prințul Charles va participa la ceremoniile prin care se va proclama republica.


Barbados consideră că înlăturarea Elisabetei a II-a, care este regină și în alte 15 țări printre care Australia, Canada și Jamaica, este o demonstrație de încredere de sine și o modalitate de a se rupe definitiv de „demonii” trecutului său colonial.


„Acesta este finalul poveștii exploatării coloniale a minții și trupului”, spune Sir Hilary Becklers, istoric din Barbados. El spune că proclamarea republicii reprezintă un moment istoric nu doar pentru Barbados, dar și pentru alte societăți din Caraibe și pentru toate societățile post-coloniale.


„Poporul acestei insule s-a luptat nu doar pentru libertate și dreptate, dar și pentru a se rupe de tirania autorității coloniale și imperiale”, a continuat el.


Nașterea republicii Barbados, la 55 de ani de la proclamarea independenței, are loc la 400 de ani de la colonizarea sa de către Anglia în vremea regelui Iacob I și al VI-lea (n. red. - Iacob a fost Rege al Scoției din 1566, cu numeralul al VI-lea și din 1603 a devenit și rege al Angliei și Irlandei, cu numeralul I).


Ultima oară când o țară a renunțat la monarhie și la Elisabeta a II-a a fost acum aproape 30 de ani, când Mauritius, o insulă din Oceanul Indian s-a proclamat republică dar a rămas în cadrul Commonwealth-ului, o asociație a fostelor colonii britanice, condusă de Regatul Unit.


Palatul Buckingham nu a comentat decizia țării de a se proclama republică și a afirmat că decizia ține de „voința poporului din Barbados”.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.6137 secunde