Barack Obama se va adresa națiunii duminică seara, pe tema amenințărilor teroriste

71
Barack Obama se va adresa națiunii duminică seara, pe tema amenințărilor teroriste - barackobama123-1449410442.jpg

Articole recomandate

Președintele Statelor Unite, Barack Obama, se va adresa națiunii duminică seara, din Biroul Oval, pe tema amenințărilor teroriste, în urma atacului armat din California soldat cu 14 morți, relatează CNN.

În cadrul discursului care va fi difuzat în direct de televiziuni de la ora 20.00 (luni, 3.00, ora României), președintele va oferi informații despre investigația în cazul atacului din orașul californian San Bernardino, potrivit Casei Albe. Autoritățile federale au precizat că atacul este investigat ca act de terorism, potrivit Mediafax.

"Președintele va aborda de asemenea amenințarea terorismului, inclusiv natura amenințării, cum a evoluat și cum îl vom învinge", a declarat într-un comunicat Josh Earnest, secretarul de presă al Casei Albe. "El își va reitera convingerea fermă că (gruparea) Stat Islamic va fi distrusă și că Statele Unite trebuie să-și respecte valorile - angajamentul față de justiție, egalitatea și libertatea - pentru a învinge grupurile teroriste care folosesc violența pentru a promova o ideologie distructivă", se arată în comunicat.

Republicanii l-au criticat pe Obama pentru felul în care a reacțioat după atacul armat din San Bernardino, în special pentru comentariile sale în favoarea unor măsuri de control privind dreptul de a deține arme. În discursul său radiofonic de sâmbătă, președintele a apreciat că este o "nebunie" că persoane aflate pe lista celor cu interdicție de zbor în SUA au dreptul să-și cumpere arme.

Discursul din Biroul Oval care va fi adresat națiunii duminică seara este al treilea din timpul președinției lui Obama, celelalte două având loc în 2010, pe tema încheierii operațiunilor americane în Irak și a deversării de petrol din Golful Mexic. El a mai ținut și alte discursuri la Casa Albă, la ore de maximă audiență, pe tema uciderii lui Osama ben Laden, a intervenției militare în Siria sau a imigrației.

Militanții grupării teroriste Stat Islamic au afirmat sâmbătă, la postul lor de radio, că cei doi autori ai atacului armat de miercuri din California, soldat cu 14 morți, erau "susținători" ai organizației, după ce FBI a anunțat oficial vineri că tratează cazul ca "act de terorism".

Syed Farook, în vârstă de 28 de ani, și soția sa Tashfeen Malik, în vârstă de 27 de ani, au deschis focul miercuri în timpul unei petreceri la un centru de servicii sociale pentru persoane cu dizabilități din orașul San Bernardino, în statul american California, omorând 14 persoane și rănind grav alte 21.

Câteva ore mai târziu, poliția care îi urmărea pe atacatori a deschis focul asupra unui vehicul de teren, la aproximativ trei kilometri de locul atacului, iar bărbatul și femeia, dotați cu arme de asalt, pistoale și haine de luptă, au fost uciși.

În cursul atacului din orășelul californian San Bernardino, Tashfeen Malik a postat pe Facebook un mesaj de loialitate față de Abu Bakr al-Baghdadi, liderul organizației teroriste sunnite Stat Islamic.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 04 Decembrie 2015
Stire din Actual : DECIZIE ISTORICĂ ÎN ARMATĂ
Miercuri, 16 Septembrie 2015
Stire din Actual : "Criza migranților s-a agravat"
Pagina a fost generata in 1.2946 secunde