Barack Obama refuză să recunoască opoziția siriană drept un Guvern provizoriu

158
Barack Obama refuză să recunoască opoziția siriană drept un Guvern provizoriu - obama0116773717-1352968541.jpg
Președintele american Barack Obama a refuzat, ieri, să considere opoziția siriană reconfigurată drept unic reprezentant legitim al poporului sirian și cu atât mai puțin drept un Guvern provizoriu în așteptarea eventualei îndepărtări a regimului de la Damasc.

Statele Unite au determinat opoziția siriană să se extindă și să se unească dincolo de Consiliul Național Sirian în exil, pentru a include în special grupurile care luptă în Siria, iar Washingtonul a salutat înființarea, duminică, la Doha, a unei "Coaliții naționale siriene a forțelor de opoziție și ale revoluției".

În cadrul primei sale conferințe de presă de la realegerea sa, la 6 noiembrie, președintele Obama s-a declarat "încurajat de faptul că opoziția siriană a creat un grup (...) diversificat și reprezentativ".

Dar el a avertizat că Statele Unite "nu sunt pregătite să o recunoască drept un fel de Guvern în exil".

"Noi îi considerăm o reprezentare legitimă a aspirațiilor poporului sirian", a insistat președintele Statelor Unite, accentuând diferența față de omologul său francez, François Hollande, care a anunțat marți că Franța recunoaște coaliția națională siriană ca "singura reprezentantă a poporului sirian și, prin urmare, ca viitor Guvern provizoriu al Siriei democratice".

Țările occidentale și cele arabe care vor înlăturarea președintelui sirian Bashar al-Assad cer de mai multe luni opoziției să se unească pentru a contura un eventual Guvern de tranziție reprezentativ pentru toate comunitățile, sensibilitățile și provinciile siriene.

În plus, președintele francez a evocat marți eventuala livrare de arme de către Occidentali rebelilor. Până în prezent, Arabia Saudită și Qatarul au furnizat arme ușoare opoziției, prin intermediul Turciei.

Poziția Statelor Unite este, în această prinvință, cât se poate de clară și nu a variat în decursul ultimelor luni: refuzul categoric de a livra arme rebeliunii de teamă ca aceasta să nu cadă în mâinile extremiștilor și intensificarea asistenței umanitare și a ajutorului "non-letal" (echipamente de comunicare, formare etc.).


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5797 secunde