Banca Ucrainei a crescut puternic dobânda noaptea trecută

72
Banca Ucrainei a crescut puternic dobânda noaptea trecută - banca-1397547051.jpg

Articole recomandate

Banca centrală a Ucrainei a crescut rata dobânzii de referință noaptea trecută, pentru prima dată în ultimele opt luni, în încercarea de a susține moneda țării, grivna, și de a limita inflația, în contextul agravării crizei politice.
Rata dobânzii la care instituția împrumută băncile comerciale a fost majorată de la 6,5% la 9,5%, iar cea pentru finanțările overnight de la 7,5% la 14,5%, deciziile nefiind anticipate de analiști, scrie cotidianul Financial Times.
Acțiunile secesioniste din estul Ucrainei s-au intensificat luni, după ce separatiști proruși au preluat controlul unor clădiri guvernamentale din mai multe orașe, ignorând un termen limită de predare transmis de autoritățile de la Kiev.
"Banca centrală consideră necesar să facă acest pas pentru a crește valoarea monedei naționale, pentru a limita inflația și pentru a stabiliza situația de pe piața monetară", a notat banca într-un comunicat, potrivit Mediafax.ro.
Decizia monetară surprinzătoare vine în timp ce guvernele statelor occidentale încearcă să prezinte un front unit în fața acțiunilor Moscovei.
Potrivit băncii centrale, sistemul bancar ucrainean a pierdut de la începutul anului 10% din depozitele în grivne, în timp ce depozitele în valută au scăzut cu 14%.
Banca Ucrainei a început să lucreze pentru tranziția la un regim de tranzacționare liberă a monedei și intenționează să treacă la un regim integral de țintire a inflației în 12 luni, a declarat, duminică, președintele instituției, Stepan Kubiv, la Washington, unde a participat la reuniunea organizată de FMI și Banca Mondială.
Rata inflației s-a situat la 3,4% în martie, în urcare de la 1,2% în februarie. Anul trecut, creșterea prețurilor s-a situat la 0,5%, dar guvernul se așteaptă la o accelerare la 12% în acest an.
Autoritățile au anunțat majorarea cu 50% a prețului la gazele naturale pentru consumatori începând cu 1 mai, după ce Rusia a crescut semnificativ tarifele.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 12 Aprilie 2014
Stire din Economie : Mai aproape de uniunea bancară a UE
Pagina a fost generata in 1.0442 secunde