Avertismentul oamenilor de ştiinţă privind inundaţiile din Germania: „Este doar începutul!”

359

Articole de la același autor

Inundațiile mortale care au produs pagube imense pentru mulți cetățeni, atât în China, cât și în Germania, reprezintă un semnal puternic conform căruia schimbările climatice fac astfel ca vremea să fie din ce în ce mai extremă pe tot globul. Potrivit Reuters, cel puțin 25 de persoane din provincia chineză centrală Henan au murit în timp ce apele au străpuns capitala regională Zhengzhou după câteva zile de ploi torențiale.




În urma inundațiilor de săptămâna trecută, care au ucis cel puțin 160 de persoane în Germania și alte 31 în Belgia, a fost întărit mesajul privind faptul că decidenții politici vor trebui să adopte schimbări semnificative pentru ca populația să se pregătească pentru evenimente similare din viitor. „Guvernele ar trebui să realizeze mai întâi că infrastructura pe care au construit-o în trecut sau chiar cele recente sunt vulnerabile la aceste evenimente meteorologice extreme”, a declarat Eduardo Araral, profesor asociat și codirector al Institutului de Politici în domeniul Apelor din cadrul Școlii de Politici Publice Lee Kuan Yew din Singapore.

În Europa, schimbările climatice vor crește probabil numărul de furtuni puternice, care pot persista mai mult într-o zonă și pot produce ploi torențiale de genul celor văzute în Germania și Belgia, potrivit unui studiu publicat pe 30 iunie în revista „Geophysical Research Letters”.




Pe măsură ce atmosfera se încălzește odată cu schimbările climatice, aceasta va conține tot mai multă umiditate, ceea ce înseamnă că norii de ploaie, atunci când se vor sparge, vor elibera cantități însemnate de precipitații. Folosindu-se de simulările climatice pe computer, cercetătorii au descoperit că până la sfârșitul secolului, astfel de furtuni ar putea fi de 14 ori mai frecvente.



Trebuie să ne adaptăm noilor schimbări climatice

Deși inundațiile care au devastat zone întinse din vestul și sudul Germaniei s-au produs la mii de kilometri de fenomenele meteo extreme similare din provincia chineză Henan, ambele cazuri au evidențiat vulnerabilitatea zonelor puternic populate față de inundațiile catastrofale și alte dezastre naturale. „Avem nevoie de măsuri tehnice, consolidarea digurilor și barierelor împotriva inundațiilor. Trebuie, de asemenea, să remodelăm orașele”, a declarat Fred Hattermann, cercetător la Institutul Potsdam pentru Cercetarea Impactului Climatic. Acesta a mai spus că „atunci când sunt ploi foarte puternice, toate variantele de combatere a inundațiilor s-ar putea să nu ajute, așa că trebuie să învățăm să trăim cu aceste fenomene meteo”.

Consolidarea digurilor și a locuințelor, drumurilor și infrastructurii urbane care să asigure protecția climei va costa miliarde de euro. Însă filmările dramatice de la metroul din orașul chinezesc Zhengzhou, în care oamenii erau prinși într-un vagon care era inundat aproape în totalitate și noroiul și resturile lăsate în urmă de inundațiile din orașele germane au arătat clar cât de mare este costul de a nu face nimic.



„Este înspăimântător ceea ce se întâmplă. Peisajul este fantomatic. Nu există oameni nicăieri, doar gunoi. Este de neconceput că acest lucru se întâmplă în Germania”, a declarat John Butschkowski, un reprezentant al Crucii Roșii, care a fost implicat în operațiunile de salvare din vestul Germaniei săptămâna aceasta.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.402 secunde