Autoritățile din Republica Moldova nu exclud un referendum pe tema aderării la NATO

524
Autoritățile din Republica Moldova nu exclud un referendum pe tema aderării la NATO - f7dd3d581240954722d463381dec2521.jpg

Articole recomandate

Alianța pentru Integrare Europeană ar putea organiza un referendum referitor la aderarea Republicii Moldova la NATO, după ce în pre-alabil va fi desfășurată o campanie de informare relevantă, a declarat pentru Interfax liderul Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat, relatează publicația "Kyiv Post".
Pe de altă parte, Vlad Filat s-a declarat sceptic în legătură cu viitorul Comunității Statelor Independente (CSI), organizație ce reunește fostele republici sovietice, cu excepția țărilor baltice și a Georgiei, care a ieșit oficial din CSI la 18 august. "CSI este un organism mort, calitatea de membru al CSI nu a adus nimic Moldovei", a declarat ieri Vlad Filat. "CSI nu are viitor în actuala formă fără o reorganizare adevărată", a adăugat el. Filat a ținut să precizeze că această declarație "nu trebuie interpretată ca un posibil obstacol în calea viitorului summit CSI", care trebuie organizat de Chișinău.
În ceea ce privește cooperarea dintre R. Moldova și NATO, "aderarea Moldovei la Alianță nu poate fi sugerată imediat, întrucât Constituția stipulează neutralitatea" țării, spune Filat. "În același timp, chestiunea (aderării la NATO - n.r.) ar putea fi ridicată în viitor", a sugerat liderul PLDM. "Trebuie să spun că decizia va fi luată de popor, mai degrabă decât de politicieni. Nu exclud posibilitatea de a organiza un referendum în doi sau trei ani. Până atunci, ar trebui să desfășurăm o campanie relevantă de informare și să explicăm ce este NATO, ce scopuri are și ce posibile beneficii sau dezavantaje ar avea Moldova în cazul aderării", a declarat Filat pentru Interfax.
Potrivit unui sondaj dat publicității în luna martie, doar aproximativ un sfert din populația Moldovei ar fi de acord cu aderarea țării la NATO.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2704 secunde