Șeful Statului Major francez, generalul Francois Lecointre:

"Autonomia strategică a Uniunii Europene este o urgență!"

187

Articole recomandate

Este urgent ca Europa să aibă o apărare colectivă proprie pentru a-și asigura autonomia strategică în contextul punerii în discuție a multilateralismului și al fragilizării alianțelor, a declarat șeful Statului Major al armatei franceze, relatează agenția AFP, consultată de Agerpres.

"Un lucru este sigur: viitorul apărării țărilor de pe continent nu poate fi conceput în afara cadrului european", a declarat generalul Francois Lecointre la Universitățile de vară pentru apărare (10-11 septembrie), la Versailles-Satory, în suburbiile pariziene.

"Într-un context de punere sub semnul întrebării a multilateralismului, de fragilizare a alianțelor și de basculare spre un nou centru de gravitație mondial situat între Statele Unite și Asia, continentul va trebui să înfrunte singur și - din ce în ce mai mult - prin forțe proprii toate tipurile de amenințări: terorism, război hibrid, război cibernetic, migrație. Scopul este clar: să reușim să construim împreună o autonomie strategică europeană", a subliniat generalul Lecointre, estimând că este ceva urgent.

UE încearcă să se adapteze în fața intenției declarate a președintelui Donald Trump de a reduce implicarea SUA în apărarea Europei.

Un Fond european de Apărare va fi înființat în 2019 pentru a dezvolta capacitățile militare ale statelor membre și pentru a promova independența strategică a UE.

Parisul a lansat, de asemenea, împreună cu opt țări, între care Germania, o inițiativă europeană de intervenție pentru intensificarea schimburilor între statele majore din aceste țări, astfel încât să fie în măsură să efectueze rapid o operațiune militară, o evacuare a cetățenilor sau pentru a acorda asistență în caz de dezastru.

"Europa Apărării este acum un imperativ, prin realism, pragmatism, aproape prin evidențe", a subliniat, de asemenea, ministrul francez al Apărării, Florence Parly.

"Noi îl auzim pe președintele Statelor Unite, citim mesajele lui pe Twitter: toate spun un lucru clar - nu vom putea să ne adăpostim veșnic în spatele paravanului american. Statele Unite sunt aliații noștri, sunt prietenii noștri, iar Alianța atlantică va rămâne pilonul securității transatlantice. Dar astăzi îndoiala este permisă. Statele Unite vor fi întotdeauna alături de noi, peste tot și în toate circumstanțele?", a întrebat ministrul francez. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5464 secunde