Armata Germaniei şi-a luat rămas bun de la Angela Merkel

305
Armata Germaniei şi-a luat rămas bun de la Angela Merkel - fondarmatagermanieisialuatramasb-1638559166.jpg

Articole de la același autor

O ceremonie impresionantă a avut loc la Berlin, la sediul Ministerului Apărării. Armata Germaniei şi-a luat rămas bun de la Angela Merkel care şi-a încheiat cariera politică după 16 ani de guvernare.

Cancelarul german a ales pentru acest eveniment trei cântece interpretate de fanfara militară: un imn creștin, un vechi șlagăr melancolic și o piesă punk din 1974, văzută la acea vreme drept o critică la adresa republicii socialiste în care Angela Merkel și-a trăit tinerețea. La ceremonie, au încercat-o sentimente diverse pe cea care timp de 16 ani a fost considerată cea mai puternică femeie din Europa: a fost văzută râzând, dar și lăcrimând, potrivit Digi24. Din cauza restricțiilor legate de COVID, evenimentul a fost mai discret decât cele ale predecesorilor săi. Au participat doar 200 de invitați - oficiali de rang înalt, inclusiv preşedintele Frank-Walter Steinmeier, dar şi oameni obișnuiți. În noiembrie 2005, Angela Merkel a devenit cancelar federal şi prima femeie care a ocupat această funcţie în istoria Germaniei. A fost realeasă în 2009, 2013 şi în 2018. În vârstă de 67 de ani, Angela Merkel a decis să nu mai candideze pentru un nou mandat. În discursul rostit cu ocazia ceremoniei militare, Angela Merkel a spus că este recunoscătoare pentru onoarea de a fi condus Germania timp de 16 ani. Ea a mulţumit personalului medical implicat în îngrijirea persoanelor bolnave de COVID-19.

„Meritaţi mulţumiri speciale şi cea mai mare apreciere”, a subliniat Angela Merkel. „Cei 16 ani în care am fost cancelar au fost plini de evenimente şi de provocări. M-am confruntat cu provocări atât la nivel politic, cât şi personal, dar, în acelaşi timp, am şi un sentiment de împlinire”, a spus Angela Merkel, amintind de criza financiară din 2008 şi de afluxul de imigranţi extracomunitari din 2015.

Mandatul noului cancelar începe la 8 decembrie

Mandatul Angelei Merkel se va încheia peste câteva zile, când va fi instalat în funcţia de cancelar Olaf Scholz, susţinut de coaliţia formată de Partidul Social-Democrat (SPD), Alianţa '90/Verzi şi Partidul Liber-Democrat (FDP).

Bundestagul va vota miercuri, 8 decembrie, dacă social-democratul Olaf Scholz poate ocupa funcţia de cancelar al Germaniei. Olaf Scholz, în vârstă de 63 de ani, are nevoie de voturile unei majorităţi a celor 736 de deputaţi din Bundestag, pentru a putea prelua conducerea executivului de la Merkel, în aceeași zi. După alegerea de către deputaţi, cancelarul, al treilea om din stat, după preşedintele republicii federale şi preşedintele Bundestagului (parlament unicameral n.r.), va fi primit de şeful statului, care îi va înmâna, lui şi miniştrilor, „actul de numire”, marcând începutul oficial al mandatului său de patru ani în fruntea executivului. Noul cancelar va reveni apoi în Bundestag pentru a depune jurământul, după care se va deplasa la Cancelarie (guvernul Germaniei, n.r.) pentru transferul de putere.

Olaf Scholz, care a devenit şi liderul unei coaliţii inedite de trei partide, social-democraţi, verzi şi liberali, va efectua prima sa vizită în străinătate la Paris, la fel ca predecesorii săi. În plus, Olaf Scholz îşi începe mandatul într-o inedită criză sanitară şi încă înainte să-şi preia noua funcţie pare pregătit deja să decidă noi măsuri împotriva noului val pandemic. Noul cancelar este în favoarea introducerii obligativităţii vaccinării, care ar putea fi decisă înainte de sfârşitul acestui an, urmând să intre în vigoare în februarie sau martie.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5347 secunde