Argentina: Opt ani închisoare împotriva fostului președinte Menem pentru trafic de arme

146
Argentina: Opt ani închisoare împotriva fostului președinte Menem pentru trafic de arme - carlosmenem-1370074314.jpg

Articole recomandate

Un procuror argentinian a cerut o pedeapsă de opt ani închisoare împotriva fostului președinte Carlos Menem, găsit vinovat la începutul lunii martie de către un tribunal federal din Buenos Aires pentru trafic de arme în perioada mandatelor sale (1989-1999), a anunțat vineri Ministerul Justiției, citat de AFP.

Procurorul Marcelo Agüero Vera a cerut, de asemenea, pierderea calității actuale de senator și interdicția de a exercita vreo funcție publică timp de 16 ani.

Pe de altă parte, acuzarea a pledat pentru o pedeapsă de șapte ani închisoare împotriva lui Oscar Camilion, fost șef al diplomației argentiniene în 1981, în perioada dictaturii, apoi ministru al apărării în 1993 și 1996, sub mandatul lui Carlos Menem.

Potrivit site-ului Infojus, în subordinea Ministerului Justiției, împotriva fostului militar și traficant de arme Diego Palleros s-a cerut o pedeapsă de opt ani de închisoare.

Pe 8 martie, Menem, în vârstă de 82 de ani, și Camilion au fost găsiți vinovați de trafic de arme și de muniție cu destinația Ecuador și Croația. Avocatul lui Carlos Menem, Maximiliano Rusconi, a anunțat la acea dată că va introduce apel la decizia instanței.

Tribunalul se va reuni din nou vineri și va avea la dispoziție cinci zile pentru a fixa pedeapsa acuzaților.

Fostul președinte, în prezent senator al partidului peronist aflat la putere, dar opozant al actualei președinte Cristina Kirchener, este apărat de imunitatea parlamentară până la încetarea mandatului său în 2017.

Menem, personaj politic controversat, este judecat pentru că a ordonat, între 1991 și 1995, livrarea clandestină de arme în valoare de cel puțin 400 de milioane de pesos (76 de milioane de euro la cursul actual) către cele două țări aflate în război.

Buenos Airesul a încălcat astfel embargoul Națiunile Unite asupra vânzărilor de arme, impus în timpul conflictului ce a devastat fosta Iugoslavie în anii 1990.

Sursa: Agerpres.ro


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 3.4841 secunde