Ofensiva turcă din Siria

Ankara: "Nici Franța, nici o altă țară nu pot da lecții Turciei!"

189
Ankara:

Articole recomandate

Ministrul de Externe turc, Mevlut Cavusoglu, a criticat, ieri, avertismentul lansat de către președintele Franței, Emmanuel Macron, pe tema ofensivei Ankarei în Siria, afirmând că Franța nu are de dat lecții Turciei, relatează agenția AFP, consultată de Agerpres.

"Nici Franța, nici o altă țară nu pot da lecții Turciei. Ele știu foarte bine care este obiectivul acestei operațiuni", a declarat Mevlut Cavusoglu, răspunzând întrebărilor jurnaliștilor la Ankara.

Turcia a lansat, pe 20 ianuarie, operațiunea "Ramura de măslin" în cantonul sirian Afrin (nord-vest), pentru a alunga din zonă miliția kurdă Unitățile de apărare a poporului (YPG), considerată teroristă de către Ankara, dar aliată a SUA.

În pofida apelurilor la reținere, președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a reafirmat, marți, că ofensiva nu se va opri "înainte de eliminarea amenințării teroriste" de la frontiera turcă, aluzie la YPG, care controlează numeroase teritorii în nordul Siriei.

Președintele Emmanuel Macron a avertizat Turcia în legătură cu orice tendință de invadare a Siriei.

"Dacă se dovedește că operațiunea va lua o altă turnură decât cea a unei acțiuni de luptă împotriva unui potențial terorist care amenință frontiera turcă și că este o operațiune de invadare, în acel moment, respectiva operațiune reprezintă pentru noi o problemă reală", a avertizat Macron, citat într-un articol online, miercuri, de către cotidianul francez Le Figaro.

Șeful diplomației turce a denunțat totodată "ipocrizia" unor țări europene care, în opinia sa, își afișează sprijinul față de Turcia în cadrul unor discuții bilaterale, dar își schimbă discursul în public. "Nu suntem Franța, care a invadat Algeria. Țări precum Franța nu au de dat lecții pentru noi pe această temă", a adăugat el.

Miercuri, premierul turc Binali Yildirim, într-o primă reacție la declarațiile lui Macron, a afirmat că ideea unei posibile invadări a Siriei de către Turcia este "total eronată". 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4209 secunde