Angela Merkel susține Ucraina și cere continuarea dialogului cu Rusia

159
Angela Merkel susține Ucraina și cere continuarea dialogului cu Rusia - angela-1555250837.jpg

Articole recomandate

Germania va continua să fie alături de Ucraina în privința integrității teritoriale a acestei țări, a declarat cancelarul german, Angela Merkel, după o întrevedere la Berlin cu președintele ucrainean Petro Poroșenko, transmite agenția DPA, consultată de Agerpres. 


Angela Merkel s-a pronunțat pentru continuarea contactelor diplomatice în formatul Normandia (cu participarea Franței, Germaniei, Ucrainei și Rusiei), lansat în 2014 pentru soluționarea conflictului din estul Ucrainei. 


"Cred că ar trebui să continuăm lucrul în acest format", a spus ea, recunoscând totodată condițiile dificile pentru dialog. 
Referitor la procesul de pace de la Minsk, cancelarul a afirmat că nu s-a obținut un armistițiu stabil, chiar dacă intensitatea luptelor din estul Ucrainei a scăzut. Merkel a cerut Rusiei să îi elibereze pe cei 24 de marinari ucraineni făcuți prizonieri la trecerea din Marea Neagră, prin strâmtoarea Kerci, către Marea Azov, în martie anul trecut. 


Petro Poroșenko a declarat că este pregătit să convoace un summit al grupului Normandia imediat după alegerile prezidențiale care vor avea loc în Ucraina, pe 21 aprilie. În turul al doilea al alegerilor, el se va confrunta cu actorul de comedie Volodimir Zelenski, care a obținut cele mai multe voturi în primul tur și este în continuare cotat ca favorit în sondajele de opinie. 
Președintele ucrainean a menționat și un subiect de conflict între țara sa și Germania, cerând din nou întreruperea construcției Nordstream 2, a doua conductă pentru gazele rusești, prin Marea Baltică. Merkel a replicat arătând că va continua să insiste ca Ucraina să rămână o țară de tranzit pentru gazele din Rusia către vestul Europei. Proiectul Nordstream 2 a fost criticat și de Statele Unite, care au avertizat că va crește dependența Germaniei de gazul rusesc. 


Angela Merkel a fost criticată pentru că s-a întâlnit doar cu Poroșenko, nu și cu Zelenski, menționează DPA. De la Berlin, președintele ucrainean urma să plece la Paris, unde contracandidatul său a fost primit deja de președintele francez Emmanuel Macron. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2993 secunde