Angela Merkel e pregătită să guverneze cu social-democrații

110
Angela Merkel e pregătită să guverneze cu social-democrații - angelamerkel-1511800670.jpg

Articole recomandate

Cancelarul german, Angela Merkel, a anunțat că este pregătită de negocieri serioase cu social-democrații pentru formarea unui guvern, informează news.ro.


"Suntem pregătiți să angajăm discuții cu SPD", a declarat Merkel după ce a obținut undă verde de la Uniunea Creștin Democrată (CDU) să propună negocieri Partidului Social Democrat (SPD), împreună cu care a guvernat deja în două rânduri, în perioada 2005-2009 și apoi din 2013 până în prezent.

Această alianță este singura posibilă în vederea formării unei majorități în Bundestag (Camera inferioară a Parlamentului) după alegerile legislative de la 24 septembrie, în urma eșecului unei încercări de a forma o coaliție între conservatori, liberali (FDP) și Verzi.

Există acum o propunere de negocieri, noi o luăm în seios", a spus cancelarul în exercițiu.

Contextul internațional și european este necesar, în opinia sa, să determine partidele germane să acționeze rapid.

"Există așteptări mari în Europa, la probleme urgente", a subliniat ea.

Europenii așteaptă ca Berlinul să se poziționeze și să tragă concluzii după propunerile președintelui Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker și ale șefului statului francez cu privire la relansarea proiectului european.

Emmanuel Macron a propus reforme ale zonei euro, și anume să se înființeze un minister al Finanțelor și un buget ale zonei euro, o idee foarte controversată în Germania.

Uniunea Europeană (UE) este îngrijorată de o blocare a vieții politice germane în contextul în care are deja de a face cu negocieri pe tema Brexitului.

"De aceea, și din cauza conflictelor în Orientul Mijlociu, din cauza situației din Rusia, în Statele Unite, este bine, cred eu, ca Germania să fie în măsură să acționeze", a adăugat Merkel.

Ea urmează să se întâlnească pentru prima oară joi seara cu liderul social-democrat Martin Schulz, în biroul șefului statului Frank-Walter Steinmeier, care joacă rolul de mediator.

Schulz a refuzat mult timp orice refacere a alianței partidului său cu conservatorii în cadrul Guvernului în exercițiu, însă și-a schimbat poziția în urma unor presiuni.

Potrivit unui sondaj publicat duminică de Bild, 52% dintre germani se pronunță în favoarea acestei formule.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6239 secunde