€ 4.7205
£ 5.2885
$ 4.1484

Mai multe ştiri online:

Alertă la NATO! Rusia începe cel mai mare exercițiu militar din istorie

Ştire online publicată Marţi, 11 Septembrie 2018. Autor: Cuget Liber Online.
Rusia va lansa azi cele mai mari manevre militare din istoria sa, denunțate de NATO ca o repetiție a „unui conflict de mare anvergură”, notează France Presse, preluată de Agerpres.

Această desfășurare masivă de forțe și participarea armatelor chineză și mongolă la exercițiile denumite „Vostok-2018” (Est-2018), preconizate să aibă loc între 11 și 17 septembrie în Siberia orientală și în Extremul Orient rus, intervin într-un context de tensiuni persistente cu Occidentul, marcat de criza ucraineană, conflictul din Siria și numeroase acuzații de amestec în politica occidentală.

Armata rusă a comparat această demonstrație de forță cu „Zapad-81” (Vest-81) care - cu aproape 40 de ani în urmă - a mobilizat între 100.000 și 150.000 de soldați în cadrul Pactului de la Varșovia în Europa de Est, cele mai mari manevre organizate vreodată în perioada sovietică.

„Imaginați-vă, 36.000 de vehicule militare deplasându-se în același timp: tancuri, blindate pentru transportul trupelor, vehicule de luptă ale infanteriei. Și toate acestea, desigur, în condiții apropiate cât mai mult posibil de o situație de luptă”, a exclamat ministrul Apărării rus, Serghei Șoigu.

Întreg repertoriul modern al armatei ruse a fost mobilizat: rachete Iskander, capabile să transporte ogive nucleare, tancuri T-80 și T-90 sau recentele avioane de luptă Su-34 și Su-35. Pe mare, flota rusă va desfășura mai multe fregate echipate cu rachete Kalibr, care au trecut proba focului în Siria.

„Este o pregătire pentru un viitor război mondial. Statul Major rus consideră că acesta s-ar putea produce după 2020: fie un război global, fie o serie de conflicte regionale de amploare. Și inamicul sunt SUA și aliații lor”, a explicat pentru AFP expertul militar rus Pavel Felghengauer. Potrivit acestuia, participarea Chinei la exercițiile respective, deși modestă, cu 3.200 de militari, reprezintă un factor-cheie. „Nu este un semn, un mesaj, ci pregătirea unui război real de mare amploare”, susține Felghengauer.

Opinia sa este împărtășită și de NATO, care apreciază că „Vostok-2018 demonstrează că Rusia se focalizează pe pregătirea în perspectiva unui conflict de mare amploare”.

Distribuie :

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.7393 secunde