Alegeri invalidate la Primăria Chișinău. Reacțiile Ambasadei SUA și ale Delegației UE

181
Alegeri invalidate la Primăria Chișinău. Reacțiile Ambasadei SUA și ale Delegației UE - alegeri-1530013919.jpg

Articole recomandate

Hotărârea Curții Supreme de Justiție a Republicii Moldova care a menținut invalidarea alegerilor municipale din Chișinău a întărit percepția publicului asupra ingerinței politice în sistemul judiciar al Republicii Moldova, se arată într-un mesaj postat, luni seară pe pagina oficială de Facebook a Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Chișinău, relatează presa de peste Prut, consultată de Agerpres. 


"Ambasada SUA în Republica Moldova ia act de decizia Curții Supreme de Justiție de a susține invalidarea rezultatelor alegerilor la Primăria Chișinău din 3 iunie. Alegerile libere, corecte și transparente reprezintă fundamentul oricărei democrații și trebuie să respecte normele internaționale. Orice nereguli presupuse ar trebui abordate într-un mod care respectă statul de drept și principiile democratice de guvernare, inclusiv voința poporului exprimată prin alegeri", se menționează în text. 


"Independența judiciară este un principiu democratic fundamental, iar hotărârea de astăzi (n.r. - luni) a întărit percepția publicului asupra ingerinței politice în sistemul judiciar al Republicii Moldova", constată Ambasada SUA în declarația sa. 


La rândul său, ambasadorul UE în Republica Moldova, Peter Michalko, s-a arătat extrem de dezamăgit de decizia CSJ de a nu admite apelul contra invalidării alegerilor pentru primăria orașului Chișinău, potrivit Jurnal.md. 


"Voința oamenilor exprimată în alegeri libere și corecte, valorile democratice, principiile statului de drept pentru respectarea cărora Republica Moldova s-a angajat în relațiile cu UE nu au fost respectate", susține Peter Michalko. 


La 19 iunie, Judecătoria Chișinău a declarat nule alegerile locale de la Chișinău și a invalidat mandatul primarului ales, Andrei Năstase, unul din liderii opoziției proeuropene din Republica Moldova. Principalul motiv a fost că Andrei Năstase a făcut agitație electorală chiar în ziua alegerilor prin rețele de socializare. Judecătoarea susține că postarea sa de pe Facebook a fost urmărită de peste 250.000 de utilizatori, iar aceasta a fost în măsură să influențeze rezultatul alegerilor. 


Decizia judecătoriei de a declara nule alegerile din Chișinău a fost atacată la Curtea de Apel, care a menținut hotărârea primei instanțe. 


Luni seara, Curtea Supremă a lăsat în vigoare decizia Curții de Apel, care a stabilit că Năstase, care a câștigat alegerile prin vot direct, a încălcat legea. Codul electoral spune că, în cazul invalidării scrutinului, la conducerea Capitalei rămâne primarul interimar in funcție, până la noile alegeri de anul viitor. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5406 secunde