Alegeri în Ungaria. Alegătorii din diaspora maghiară, miză-cheie pentru Viktor Orban

112
Alegeri în Ungaria. Alegătorii din diaspora maghiară, miză-cheie pentru Viktor Orban - alegeri-1522674787.jpg

Articole recomandate

Etnicii maghiari din țările vecine Ungariei sunt în centrul atenției premierului ungar Viktor Orban, pentru care voturile acestui grup de alegători, considerați susținători devotați ai partidului lui Orban, Fidesz, se pot dovedi cruciale la alegerile care au loc la 8 aprilie, notează agenția AFP, consultată de Agerpres.

Vizite repetate în teren, mesaje care îi îndeamnă pe etnicii maghiari să se înscrie pe listele electorale: liderul cu accente naționaliste care vizează un al treilea mandat în fruntea executivului de la Budapesta nu a precupețit niciun efort pentru a se asigura că va avea și de această dată de partea sa votul acestui electorat, care l-a votat acum patru ani în proporție de 95%.

Circa 2 milioane de maghiari trăiesc în afara granițelor Ungariei, consecință a destrămării acestei țări în 1920 prin tratatul de la Trianon, impus după înfrângerea Austro-Ungariei în Primul Război Mondial.

După revenirea sa la putere în 2010, Viktor Orban a sesizat imediat potențialul acestei surse de voturi: a reușit să facă adoptate două legi care au acordat minorității maghiare cetățenia ungară, dar și dreptul de vot, inclusiv prin corespondență.

Dacă Slovacia - unde trăiesc circa o jumătate de milion de maghiari - a reacționat imediat interzicând dobândirea dublei cetățenii, peste un milion de etnici maghiari au solicitat pașaportul ungar, în principal în România, unde trăiește peste jumătate din această diasporă.

Demers care - însoțit de finanțarea de școli și instituții maghiarofone în țările vecine - s-a dovedit mai mult decât profitabil pentru Fidesz.

"Orban vorbește în termeni naționali și etnici, ceea ce îi atrage pe maghiarii care trăiesc de cealaltă parte a frontierei", a subliniat Nandor Bardi, istoric la Academia de Științe de la Budapesta. "În același fel, Fidesz a reușit să tragă spuza de pe turta principalului său concurent, partidul de extremă dreapta Jobbik", a adăugat Bardi.

Extinderea dreptului de vot la diaspora a fost viu criticată de opoziția de stânga, care apreciază că doar cei care plătesc impozite în Ungaria ar trebui să aibă dreptul de a vota. Poziție respinsă, formal, de Agota Cinege, alegătoare Fidesz în vârstă de 30 de ani, din rândul minorității maghiare de la Cluj, din România. "În calitatea noastră de cetățeni, trebuie să avem aceleași drepturi ca în Ungaria, deși nu plătim impozite", a subliniat ea. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3245 secunde