Alegeri în Franţa. Partidul lui Macron a obţinut rezultate slabe

215
Alegeri în Franţa. Partidul lui Macron a obţinut rezultate slabe - alegeriregionale2-1624283015.jpg

Articole de la același autor

Primul tur al alegerilor regionale şi departamentale din Franţa a fost marcat de cel mai mare absenteism după 1958 încoace. Partidele clasice ale dreptei şi stângii au revenit în preferinţele alegătorilor, în timp ce extrema dreaptă şi partidul de centru, care îl sprijină pe preşedintele Republicii, Emmanuel Macron au obţinut rezultate slabe.

Televiziunea publică franceză a prezentat rezultatele parţiale, conform cărora partidul de centru dreapta Les Republicains (LR) și aliații au obţinut 27% pe ansamblul Franței, urmați de Rassemblement National (RN) (Adunarea Națională), condusă de Marine Le Pen cu 19%, Partidul Socialist (PS) și aliații 17%, Ecologiștii (EELV) 12% și Republica în Mișcare (LREM), partidul macronist, 11%. În cele 12 regiuni ale Franței metropolitane, pe primul loc s-a situat LR, în șase regiuni, PS în cinci regiuni și RN a câştigat doar o regiune. Extrema dreaptă franceză, Rassemblement National (Adunarea Naţională, fostul Front Naţional) condus de Marine Le Pen, a obţinut un rezultat mai puţin bun decât anunţau sondajele. Nici partidul preşedintelui Macron nu a înregistrat rezultatele aşteptate.

Duminica viitoare, când are loc turul al doilea de scrutin, pot participa partidele care au obţinut peste 10% într-o regiune. Acestea pot fuziona cu partidele care au obţinut 5%. În general, alegătorii şi-au exprimat susţinerea pentru preşedinţii de partid aflaţi la sfârşit de mandate, ceea ce a favorizat partidele Les Republicains (LR) şi Partidul Socialist (PS).

Pe lângă alegerile regionale au avut loc și alegeri pentru consiliile departamentale (echivalentul județelor), care au loc prin scrutin majoritar uninominal în două tururi, votul dându-se unor binomi de candidați compuși dintr-un bărbat și o femeie.

În primul tur este declarat ales binomul care obține majoritatea absolută a voturilor exprimate, în caz contrar se organizează un al doilea tur între candidații care au obținut minimum 12,5% din alegătorii înscrişi pe liste. Aproximativ 48 de milioane de cetăţeni au fost chemaţi la urne pentru a reînnoi adunările regionale şi departamentale în 13 regiuni din Franţa metropolitană şi în cinci teritorii de peste mări.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.8923 secunde