Al-Qaida a eliberat după șase ani un ostatic din Mali

131
Al-Qaida a eliberat după șase ani un ostatic din Mali - 47-1498510178.jpg

Articole recomandate

Suedezul Johan Gustafsson, răpit de teroriștii Al-Qaida în noiembrie 2011, în Mali, a ajuns înapoi în Suedia, a anunțat luni guvernul de la Stockholm.


"Sunt foarte bucuroasă să anunț că Johan a reușit să ajungă azi în Suedia și să-și regăsească familia", a declarat presei ministrul de externe, Margot Wallstroem. "L-am întâmpinat în țară și pot spune că este sănătos și se ține bine, având în vedere circumstanțele", a adăugat ea.


Șefa diplomației suedeze nu a dat detalii despre condițiile eliberării, în afara afirmației că evenimentul s-a produs acum câteva zile, după mai mulți ani de eforturi ale poliției, politicienilor, diplomaților și ale unor autorități suedeze și internaționale. Wallstroem a refuzat să dezvăluie dacă s-a plătit vreo răscumpărare pentru Gustafsson, dar a afirmat că politica Suediei este să nu plătească răpitorii.


Johan Gustafsson, care călătorea cu motocicleta spre Africa de Sud, a fost răpit în Tombuctu, pe 25 noiembrie 2011, în același timp cu sudafricanul Stephen McGown și oldandezul Sjaak Rike. Un cetățean german care a încercat să se opună răpitorilor a fost ucis. 


Răpirea a fost revendicată de AQMI, grupul jihadist Al-Qaida din Magrebul Islamic.


Olandezul a fost eliberat de forțele franceze în 2015. Despre sudafrican nu se știe nimic nou. În timpul anilor de captivitate, AQMI a difuzat mai multe înregistrări video cu Gustafsson și McGown.


În ultimii ani, au fost răpiți în Mali și alți cetățeni străini. Jihadiștii din această țară și din Niger acționează uneori și peste hotare. În aprilie 2015, o grupare desprinsă din AQMI l-a răpit pe românul Iulian Gherguț, ofițer de securitate la o mină din Burkina Faso, în apropiere de granița cu Mali și cu Nigerul.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5655 secunde