Ajutorul de deces a crescut la 1.702 lei

4393

Articole de la același autor

Dacă în anul 2008, cuantumul ajutorului de deces era de 1.550 lei, în anul 2009 valoarea sumei a crescut cu 250 lei, ajungând la 1.702 lei, și se acordă în ziua depunerii actelor.

Ajutorul de deces se acordă, la cerere, în cazul decesului asigura-tului, soțului supraviețuitor, copilului, părintelui, tutorelui, moștenitorului sau, în lipsa lor, oricărei persoane care face dovada că a suportat cheltuielile de înmormântare.
O singură persoană poate beneficia de suma de bani cuvenită prin lege. "Ajutorul de deces se acordă persoanei care a suportat cheltuielile de deces, în urma depunerii următoarelor documente: cerere tip, copie după buletinul de identitate sau după cartea de identitate a solicitantului, talonul de pensie al decedatului, certificatul de deces în copie și original, chitanțele și facturile fiscale de la cheltuielile de înhumare", a explicat Oscar Beneș, directorul executiv al Casei Județene de Pensii Constanța (CJP).
Ajutorul de înmormântare se acordă în ziua depunerii docu-mentelor de mai sus, iar persoanele care au acest drept îl pot solicita chiar și într-un termen de trei ani. De menționat că suma primită în astfel de situații nu va fi actualizată la rata inflației, ea având cuantumul cuvenit la data decesului.
Potrivit lui Oscar Beneș, "de la începutul anului și până în prezent au fost acordate 650 de ajutoare de deces, incluzând și situațiile în care decesul a avut loc în decembrie 2008, dar ajutorul a fost solicitat în luna ianuarie 2009".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.839 secunde