Ajutor umanitar pentru Afganistan. ONU se reuneşte pentru strângere de fonduri

108
Ajutor umanitar pentru Afganistan. ONU se reuneşte pentru strângere de fonduri - fond1ok-1631537579.jpg

Articole de la același autor

După retragerea americanilor şi preluarea puterii de către talibani, aproximativ 18 milioane de oameni sunt dependenţi de ajutoare. În acest sens, Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) organizează la Geneva o conferinţă de strângere de fonduri pentru afgani.



Se estimează că se vor strânge peste 600 de milioane de dolari, a anunţat ONU, care a avertizat că o criză umanitară se prefigurează în urma preluării puterii de către talibani. Luna trecută la Kabul, înainte ca talibanii să intre în forţă, jumătate din populaţie erau dependenţi de ajutoare. Cifra de 18 de milioane de oameni aflaţi în nevoi se va mări o dată cu seceta care usucă totul în jur şi din cauza penuriei de bani numerar şi de alimente, avertizează oficialii ONU şi organizaţiile umanitare, potrivit Reuters.

Afganii au nevoie de aproximativ 606 milioane de dolari până în decembrie, potrivit ONU. În timp ce multe ţări sunt dispuse să acorde ajutor umanitar, multe sunt preocupate de modul în care vor fi cheltuiţi banii având în vedere că talibanii se află acum la putere şi consideră că ar trebui impuse condiţii pentru acordarea donaţiilor. Aproximativ 40 de miniştri participă la conferinţa organizată de Naţiunile Unite. Secretarul general al ONU Antonio Guterres este aşteptat la Geneva, în timp ce alţi responsabili vor participa probabil online. Guterres a declarat recent că organizația pe care o conduce are probleme financiare: „În prezent, ONU nu este în stare nici măcar să plătească salariile propriilor angajați”, le-a spus acesta reporterilor.

China se oferă şi ea să sprijine Afganistanul

Finanţarea ar urma să fie folosită pentru programe de susţinere a femeilor şi copiilor, proiecte de educaţie precum şi pentru construirea unor adăposturi de urgenţă deoarece aproximativ 3,5 milioane de persoane sunt strămutate. Banii sunt necesari şi pentru ajutor alimentar, indică ONU, potrivit căreia, 93% din familiile din Afganistan nu au suficientă hrană.

Comisarul ONU pentru Refugiaţi, Filippo Grandi, a avertizat că o „recrudescenţă a luptelor, încălcarea drepturilor omului sau prăbuşirea economiei şi a serviciilor sociale de bază'' i-ar putea determina pe şi mai mulţi afgani să fugă din ţară. Până acum China a promis ajutoare în valoare de 31 de milioane de dolari Afganistanului, inclusiv alimente și vaccinuri împotriva COVID-19. Ministrul de Externe chinez Wang Yi a anunțat că ţara sa va oferi ajutoare Afganistanului la o întâlnire cu omologii săi din câteva state vecine Afganistanului, Pakistan, Iran, Tadjikistan, Uzbekistan și Turkmenistan. Demnitarul chinez le-a cerut acestor țări să ajute și ele Afganistanul, adăugând că țara sa va oferi statului asiatic și 3 milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.6857 secunde